27 travnja 2012

TuTIĆ: od ribara do vrtlara ili kako sam posadila cvijet u školjku

Danas sam se odlučila odvažno upustiti u pothvat uzgoja cvijeta. Zapravo u pothvat održavanja živog, pravog cvijeta na životu... do daljnjeg! Prošli petak sam objasnila kako mi to do sada nije uspijevalo, čak ni s kaktusima (za koje uopće ne bi rekla da su jednostavni za održavanje no eto).
Cvijetak je sada dio našeg malog morskg kutka

Kad imate prijatelja ribara onda nije takav problem doći do školjke poput ove u koju sam ja odlučila usaditi cvijet (btw isti je školjku htio baciti), a ako nemate onda se zaputite u jedan od onih 'sve po 9' dućana i sigurno ćete naletiti na neku bar sličnu školjku. Znam, nije to to, ali bolji savjet ne mogu dati! Osim školjke trebat će vam malo pržine (pijeska) i zemlje, cvijet spreman za presađivanje, rukavice da ne uprljate ruke, četkica i malo vode te malo dobre volje.
Ako imate pravu morsku školjku poput moje stavite je u vodu na par dana. Naravno, svaki dan biste trebali promijeniti čistu vodu. Na taj način će izaći sol iz nje i neće smetati biljci da raste. Također će crvići koji žive na njoj u ovim malim zavijutcima izaći i kasnije ćete ih lakše maknuti uz pomoć četkice i mlake vode. Razmišljala sam i da skratim postupak desalinizacije tako da prokuham školjku, ali me bilo strah da ovi zavijutci koji mi se sviđaju ne popucaju pa sam od toga odustala.
Prvo dno napunite pržinom.
Zatim zemljom i onda prebacite cvijet tako da mu nježno rukom razlomite/razmrsite (u nedostatku boljeg izraza) korijen. Malo pritisnite zemlju. Zalijte.
 Na vrh opet stavite par grubljih kamenčića iz pržine.
Onda joj pjevajte, pričajte s njom, tu i tamo pogledajte da li ima kakav pauk među lišćem, obrišite prašinu s listova. Zaljevajte je redovito.... Kažu da je to dobar recept za dugotrajan život - biljke!
Mislim da je ipak bolje da ja mojoj ne pjevam, ne bi dugo živila, ali ovo ostalo ću pokušat provesti u djelo, redovito! E, baš me zanima do kad će ova bit živa!?

Broj komentara: 7:

tena kaže...

brava! dala si se i ti u hortikulturu!
super ti izgleda biljka u školjci, je li ovo ona čuvarkuća čijim se sokom namaže kad te ubode zločesta osa?

Sonaj kaže...

Ma , savršeno!!!Ja se ipak neću za sada upuštati u sadnju biljaka, ali , jednom ,tko zna...Ova ideja za ribarski kutak( možda kod mene neki drugi) mi je posebna, posebno me se dojmila:)):)):))

tina.b. kaže...

hahaha, Tena - ovaj pokušaj hortikulture je još uvijek upitan! Javit ću kroz koji mjesec jeli pacijent preživio! A biljka nije čuvarkuća, mislila sam posaditi nju, ali mi je dečkova mama rekla da je ona vanjska biljka pa sam odustala. Preporučila mi je ovaj cvjetak, navodno je nezahtjevan!

Sonaj - to na isječcima iz novina je moj dragi kad je bio mali. Inače oboje volimo ribati i sve vezano uz more pa onda i jedan kutak u kući mora bit njemu posvećen :)

Drangulije kaže...

Ma biljcica je mnogo lepa ;) Cuvaj je sto bolje znas i umes...
Odlicna je ova skoljkica, bas mi je tako cudna i posebna... Dobro si se setila da je ovako iskoristis, kao saksiju :)
(inace, samo da te informisem, neke od biljaka ne treba zalivati svaki dan, to sam naucila kada sam upropastila drvo zivota :(... sve ucim na tezi nacin)

tina.b. kaže...

Drangulije - Hvala na savjetu iako nema šanse da bi se sjetila zalivati biljku svaki dan sve da joj to i treba!? Nadam se da ću se ove tu i tamo sjetiti hehehe ;)

nives kaže...

stvarno je lijep ovaj tvoj morski kutak super se slaže za nadolazeće ljeto pozzz

Vessna kaže...

sve pohvale za hortikulturni poduhvat :))
evo i par saveta (valjda nikad nisu na odmet :)): bilka se zove Žednjak- po naški, a latinski je jedna vrsta Seduma. To je biljka koja se najžčešće koristi za kamenjare po čemu mžeš zaključiti da je stvarno dosta otporna. Voli dosta svetla (sunčana mesta) i umerenu vlagu. Još malo ljubavi i pesme i ima da joj bude super u divnoj školjci :) pozz:)