10 travnja 2013

TuTIĆ: kako 'postarati' papir


Vrlo jednostavno! Trebate običan bijeli papir, malo crnog čaja, par zrnaca instant kave i 10ak minuta vrimena!

Krenimo redom.... Skuhajte crni čaj, dovoljno vam je staviti 1 dcl vode na 1 kesicu, i pustite ga da se prohladi. U međuvremenu pripremite papir!


Na pleh stavite papir i lagano ga natapkajte spužvicom uronjenom u čaj. Ne pretjerujte s ovim korakom da ne biste previše namočili papir.


Pospite par mrvica instant kave po tako namočenom papiru i pustite ih minutu dvije da se 'razrade'.


Višak tekućine skupite tapkajući papirnim ručnikom. U ovoj fazi naš papir je dosta nježan pa pažljivo baratajte s njime jer bi vam se mogao lako isparati. Pokušajte ga lagano odvojit od podloge i ispod njega također obrisati tekućinu - to će sprječiti da se papir kasnije ne zalipi za pleh.


Ovakav papir možete sušiti na sobnoj temperaturi, a možete postupak pospješiti tako da ga stavite u lagano ugrijanu pećnicu (na mojoj je min. 50˙C) na par minuta. Dobro je svako toliko provjeriti kako napraduje sušnje i možda čak i okrenuti papir tako da se ne zalipi za podlogu (posebno ako ga niste dobro osušili ranije). Pazite da ne pretjerate sa stupnjevima pošto se lako dogodi da papir izgori!


Iz peći će izać lagano zgužvan, ali ništa zato, možete ga bez problema opeglati (samo ako je potpuno suh)  I to je to:)


Surfajući po netu naletila sam na neke tutiće koji koriste crnu kavu ili čak soja sos umisto crnog čaja. Način sušenja također varira - neki ga suše peglom što je isto izvedivo ali obavezno papir mora biti između dva lista papira za pečenje inače bi se zalipio za peglu i robu na kojoj peglate. Neki ga pale upaljačem po rubovima..... Varijacija na temu je bezbroj, ali evo, meni je ova kombinacija nekoliko njih najbolje sjela!

I da, printati sliku na njemu možete bez problema, čak i s mojim printerom koji je star valjda 10 godina! Evo kako izgleda print nakon obrade i print prije obrade papira:


Broj komentara: 12:

Teta Logopedica kaže...

Super, super! Oduševljena sam, i Banksijeva curica s balonima..aaaa :)

Vessna kaže...

ma ooodlično, ima da isprobam o´ma :)

Drangulije kaže...

:) hvala na tutiću :)

tina.b. kaže...

Nadam se da ćete isprobati :)

Sonja kaže...

Uvijek se pitam, tko se sjeti tako jednostavne a odlične ideje!?
Sigurno ću je isprobati :)
Hvala ti!!!

Suzana kaže...

Zanimljivo i izazovno za isprobati!

Sweet Shabby Blue kaže...

Posjetite moj blog, darovala sam vam malu blog nagradicu! :)

SmashinBeauty kaže...

odlično :D

A M A R A D I kaže...

Thx na fotkama i ideji! Baš si se potrudila sve prikazati. :) Volim taj starinski štih i baš sam ovih dana slučajno naletila na hrpu praznih papira iz prastarih mapa.. Koje boje, prava starina!! Imat ću ih za poslati mnogo porukica ispisanih perom i tušem! pozdravčić

tina kaže...

odličan tutorial!

CreativaCale kaže...

Odličan tutorial.Mogu li ga preporučiti na mom blogu?

tina.b. kaže...

CreativaCale - naravno da možeš :)