31 listopada 2013

Ah, Barcelona...... part II

Di smo ono jučer stali.....

Dan 4.

Jutro smo započeli laganom šetnjom do četvrti Eixample di smo odlučili doručkovat. Pronašli smo sladak kafić, s ugodnom mjuzom (btw. primjetili smo da u kafićima rijetko svira muzika, a ako i svira onda je to extra tiho?!) s odličnom hranom. Omlet u sendviču za njega, a empanadas punjene sirom za mene! Odličan početak dana....ipak,  najbolje tek slijedi!
Sagrada Familia, Gaudijevo nedosanjano remek djelo! I zaista jest remek djelo i zaista ostavlja bez daha. Impresivna u svojoj veličini, odnosno visini, ali i u svim ostalim segmentima!
Iako je zapadna fasada sva pompozna, puna detalja i zaista upadljiva....


...Moram priznat da je na mene dublji dojam ostavila istočna fasada koja predstavlja Isusovu muku. (Na žalost, dobar dio ovog pročelja je još uvijek zaštićen skelama tako da se mogu slikati samo detalji)


No ono što nas je oboje oborilo s nogu jesu tornjevi.... odnosno toranj Naixement na koji smo se penjali. Gore se ide liftom za koji smo unaprijed kupili karte (2 dana ranije), a spušta se pješice uskim i zavojitim skalinama. Definitivno nije za klaustrofobične i one koji se boje visina. Ali pogled od gore je nezamjenjiv!


Unutrašnjost crkve je također vrlo interesantna,  divovski stupovi i prekrasni vitraji tjeraju da cijelo vrijeme kriviš vrat i gledaš prema gore :) U prizemlju je i stalna izložba koja objašnjava Gaudijev simbolizam, odnosno utjecaj prirode na njegova djela, a još je tu i muzej posvećen izgradnji Sagrade Familie s mnoštvom fotografija iz raznih faza izgradnje, modela, skica i sl. Sve skupa doživljaj za pamćenje!


Puni dojmova smo krenuli u Parc Güell, a do parka vodi najstrmiji uspon ikad! Srećom penjanje dijelom olakšavaju pokretne skale (ali samo dijelom). No, kad se konačno dočepaš cilja, sav znoj i umor u nogama se odjednom zaborave.... u zanimljivijem parku nisam nikad bila! Vijadukti, mozaici, pogled.... ne znam što mi je bolje! Park me oduševio! Mi nismo platili upad, ali navodno će se uskoro naplaćivati.... šteta....


Ovaj 4. dan u Barceloni nam je bio najdraži :) Sutra se rano budimo i idemo u Figueres, u Dalijev muzej!

Dan 5.

Ukrcavamo se u vlak oko 8 i to jedva - pogubili smo se po ulazima u podzemnu jer su eto baš na i oko one na koju se moramo ukrcati bili radovi. Vožnja vlakom traje oko 2 h tako da smo već oko 10 na odredištu. Kavica na gradskom trgu, lagana šetnjica do muzeja, 10ak minuta u redu i voila!
Dalijev muzej je sve samo ne klasičan muzej.... to definitivno! Prvi dojmovi - paaa, malo smo zbunjeni i dragi i ja..... i takvi ostajemo do kraja posjete! Njegovi radovi (prije svaga mislim na slike) su dojmljivi, meni su se posebno svidili Galini portreti, ali kontrast između pedantnih radova u zlatu i ostalih skulptura/instalacija u muzeju (odnosno nekadašnjem kazalištu koje je on pretvorio u svoj dom) mi je nezamisliv.... Ali, pretpostavljam da to i jest bila njegova namjera - začuditi i iznenaditi! E, u tome je definitivno uspio!


I tako mi trkom na vlak da stignemo za dana još malo prolunjat po Barci, eventualno obavit shopping. U vlaku otkriće nemilog događaja - 1700 slika izbrisano! Na aparatu nas gledaju samo slike današnjeg dana! Ko ih je i kako izbriso nemamo pojma, ali više ih nema.... Tuga i jad u vlaku, brišem suzicu da je A. ne vidi i da mu ne bude još gore (jer on je zadnji prčko po aparatu), ali ne mogu nikako prizvat bolje raspoloženje. U Barcu stižemo utučeni - slikavat se ispred kuće Batllo u kojoj smo bili, na Rambli na kojoj smo bili, na rivi na kojoj smo bili sa facama na kojima se vidi očaj nema baš smisla, a još veći očaj je pri pomisli da ćemo se doma vratit bez slika i dokaza da smo zapravo bili u Barceloni. Ipak, nakon sat-dva dolazimo k sebi i shvaćamo da smo još uvik tu i da možemo iskoristi još dan i po koji nas očekuje! Tako je i bilo.....

Dan 6.

Odlučno izlazimo iz apartmana u namjeri da nam gubitak slika ne pokvari zadnji dan! Krećemo podzemnom do rubnog dijela grada, ispod brda Tibidabo i idemo u znanstveni muzej, CosmoCaixa. Već na ulazu čujemo brdo dječice što trčkara i vriska okolo..... sve im je zanimljivo, sve prčkaju, diraju, isprobavaju, a tako smo uskori i mi! Super interaktivan muzej u kojem se objašnjenja prirodnih pojava i zakona fizike prikazuju na praktičan način i u kojem se sve može dirati :) Savršen muzej za djecu.... i one koji se tako osjećaju.


Veselju nije bilo kraja kad smo skužili da se u muzeju nalazi ogromni akvarij (odnosno umjetno uzgojena amazonska prašuma čiji je akvarij sastavni dio) i da ćemo se moć slikavat s ribama (jer su one slike iz Aquariuma izbrisane)!


Nakon muzeja smo još jednom brzinski prošetali po parku Guell (pošto je bio relativno blizu), zapravo samo da okinemo još koju sliku..... i virovali il' ne opet srili onog didicu s gornje slike i opet se s njime slikali :) Spustili se iza do place Espane, preko Ramble i gotičke četvrti mrtvi umorni dovukli se do kvarta u kojem smo odsjeli, pojeli odlične tapase, popili sangriu i išli spavat.....
Dan 7. naša avantura u Barci je gotova, hvatamo bus gotovo prije svitanja, čekiramo karte, ukrcajemo se u avion, sjedalo pored nas je prazno tako da opet imamo pogled na oblake, jeeej, i letimo doma...... Adios Barcelona!

Broj komentara: 7:

naldor kaže...

divno! nemam rijeci :))

Martina Visnjic art kaže...

Woooow!

Renata kaže...

Predobro!Savršeno!:)

Asja kaže...

prekrasno! baš mi gušt gledati ove tvoje fotke iz Barcelone!

Unique Hrebina kaže...

Arhitektura Barcelone uvijem me ostavljala bez daha... super su slike

Lana kaže...

Divne fotke, divan grad, divni vi, divan post! Ah !

Blogger kaže...

There's a chance you are qualified for a complimentary $1,000 Amazon Gift Card.