01 studenoga 2013

Ah, Barcelona..... part III

Za zadnji post o Barceloni ostavljam onaj dio o hrani, cijenama ulaznica i malim savjetima za one koji tamo uskoro putuju.

Smještaj

Apartman (kao i avionsku kartu) smo rezervirali skoro 2 mjeseca ranije pa smo upecali poprilično povoljan smještaj i to preko stranice Airbnb. Ovo je prvi put da na takav način rezerviramo smještaj i mi smo super zadovoljni! Ono što smo platili smo i dobili. Link apartmana koji smo rezervirali, a kojemu je pozicija savršena, je TU!

Za ovo putovanje smo šparali i odlučili smo kad već idemo da nećemo baš gledat svaku kunu koju potrošimo, ali smo ipak oderedili nekakav budžet. Okvirno je to bilo oko 100 EUR dnevno..... Čini se puno, ali ako želite, poput nas, barem  jednom dnevno posjetit nekakav muzej, pojest nešto u restoranu i eventualno sist negdi na kavu/pivu to vam je otprilike to!

Hrana

Prvi dan smo u supermarketu Dia, a koji nam je preporučila cura koja nam je pokazivala apartman, kupili sir i šunku tako da smo za iduće jutro imali doručak. Zapravo smo sve dane koje smo bili u Barci radili sendviče bilo da bi ih pojeli u apartmanu za doručak bilo da bi ih spremili u ruksak i pojeli tokom dana. Da nismo, vjerojatno bi potrošili puno više na usputne zalogaje, peciva i sl. jer je to kod njih poprilično skupo (kroasan košta od 1 - 2 EUR). Inače, peciva baš nećete naći u dućanima već isključivo u pekarama (ili kafićima) koje i nisu baš česta pojava u Barceloni.


Žao mi je što nemam kvalitetnije slike hrane, ali bojim se da ih je dosta izbirsano, a neke su slikavane tabletom kojemu kamera nije najjača strana.

Restorane u kojima smo jeli smo birali nasumično. Veći dio njih ima vani izložene cijene tako da prije ulaska možete procjenit da li je to u okviru onoga što si možete priuštit. Nastojali smo tražiti one koji imaju 'menu de dia' ilitiga dnevne menije koji obuhvaćaju predjelo, glavno jelo, desert i piće, a koji koštaju od 10 EUR pa nadalje, ovisno o poziciji restorana. To nam se pokazalo najisplativije pošto je samo piće u restoranima i kafićima poprilično skupo (obična piva je 3 - 5 EUR, a takve su cijene i za čašu vina).
Od tipično španjoslkih jela probali smo paellu kojom nismo previše oduševljeni, ali restoran u kojem smo je jeli je bio u blizini Sagrade Familie, a dnevni meni je bio 11 EUR pa zaključak možete izvući sami, :)


gazpacho juhu koja je bila fina, iako primjerenija vrućjim ljetnim danima pošto se ona jede hladna. Zatim empanadas - prženo prhko tijesto s raznim punjenjima, njima smo oduševljeni! Španjoslki omlet koji se radi s kuhanim krumpirima.


Većinu omleta, sendviča i ostalih sličnih jela poslužuju uz kruh premazan sjeckanim pamadorama.
U dosta restorana smo vidili da nude 'bombas' - neka vrsta prženog punjenog tijesta od krumpira (jeli smo ih sa punjenjima od špinata i od tune), pa pretpostavljam da bi i to moglo biti nešto tradicionalnija hrana.


Tapase - male zalogajčiće koje nude u skoro svim kafićima i restoranima (komad od 1 do 5 EUR) - smo ostavili za zadnji dan misleći da su oni više zakuska i da ćemo od njih ostati gladni.... o, kako smo se prevarili! Od ovakve porcije (bijeli umak s češnjakom, kozice u tijestu, empanadas, tortilla chips, bombas, smokve s pancetom i chilli) kojoj je cijena otprilike 12 EUR se fino najedete! A uz njih najbolje ide piva ili sangria (koja je poprilično skupa - najjeftinija na koju smo naišli je koštala 3 EUR)


Na svakom koraku imate svakakve manje ili više egzotične restorane, mi smo iskušali meksički koji je bio super uređen (u četvrti El Raval, nedaleko od Ramble), ali bojim se da smo bili toliko gladni da smo hranu zaboravili slikati, a bila je ukusna i ne pretjerano skupa!


Libanonski, nedaleko od place Espane (na podlošku je adresa) koji je bio nevjerojatno jeftin u odnosu na količinu hrane koju dobijete na pjatu! Okusi različiti od svega što smo ranije jeli...... On je jeo musaku s mesom (9 EUR)  i, mislimo, balančanama (patlidžanima), a ja slanutak s piletinom, gljivama i nekakvim čudnim čipsom od cimeta (6 EUR). Ove pogače/kruščići su nam se jako svidili... moram negdi na netu pronać recept za njih :)



Na svakom koraku ćete naletit na restorane koje nude hranu spremljenu u woku, mi smo pored Sagrade Familie kupili porciju mješane salate (salata + sok nas je došlo 4 EUR) koja je bila dovoljna za dvoje (uz to smo jeli sendvič :)


Većina kafića nude za 2 - 3 EUR kombinaciju kave (cafe con leche - bijela kava, cortega - kava s mlijekom i kroasan). Pored Camp Noa smo naletili na jedan takav kafić di smo popili poprilično dobru kavu i pojeli najbolji kroasan ikad i to za 1,8 EUR!


Sladoled! Najbolji, ali stvarno najbolji koji sam ikad polizala u životu (a kad su sladoledi u pitanju imam izbirljivo nepce) je ovaj ispod..... pistacio i karamel krema nevjerojatno kremastog i punog okusa (s obzirom na cijenu i trebao bi bit božanstven - 2,8 EUR koštaju dvi male kuglice)! Iako skup, nisam odolila, kupila sam ga još jednom...... Bolje da nema takvih sladoleda kod nas, sve pare bi na njih potrošila!


A za one koji vole hranu svakako ne propustite Boqueriu, barcelonsku najveću tržnicu koja se nalazi na Rambli.... Na svakom štandu šarenilo boja, oblika, mirisa - voće kakvo nikad niste vidili ranije, sokovi od istih, čokoladice koje mame da ih kupite i pojedete, povrće, začini, čajevi, ribe, školjke, butarde, mesne prerađevine, sirevi.... sline počmu curiti čim se sjetim..... šteta što su ostale samo ove tri slike :(


Ulaznice

Na ovaj dio nam je pošlo skoro pola budžeta.  Cijene ulaznica navodim po osobi: Aquarium 20 EUR (ne vrijedi iksica za popust), Camp Nou 23 EUR (s iksicom popust 6 EUR) (btw, ako se želite slikati sa papirnatim Messijem ili s kopijom pehara Lige prvaka to će vas koštati nevjerojatnih 15 EUR), Casa Batllo 20 EUR (popust za iksicu 3 EUR/ uz ulaznicu dobijete audio vodič), Sagrada Familia 18 EUR + 4 EUR tornjevi, Figueres/ karta vlakom jedan smjer 15 EUR, ulaz u muzej 12 EUR (3 EUR popust za iksicu), CosmoCaixa 4 EUR. Prosurfajte prije nego idete, većina muzeja ima svoje web stranice na kojima vam stoje točne cijene ulaznica, a neki od njih imaju 1 ili više dana u mjesecu kada je ulaz slobodan.

Savjeti

Nosite rezervnu karticu i bateriju za aparat - to smo naučili na teži način!

Treba voditi računa u kojem periodu ćete posjetiti ovaj grad i prema tome planirati kupnju ulaznica unaprijed. Koliko nam je poznato za Sagradu Familiu, a posebno ako želite vidjeti tornjeve, je potrebno kartu kupiti unaprijed. Mi smo svoju kupili 2 dana ranije s time da za tornjeve dobijete točno vrijeme kad ih možete posjetiti i tamo morate biti točni (mislim da su grupe od nekih 15ak ljudi za lift raspoređene svako pola sata, a u njega  stanu samo 4 osobe, spuštate se pješice uskim i kružnim skalinima). Mana kupnji karti unaprijed je što tornjevi znaju biti zatovreni zbog vjetra i kiše, u tom slučaju vam ne vraćaju novce. Ali, čekati u onim redovima znači potratiti pola dana što je još gore!

Za Casa Batllo red nije bio strašno velik, mi smo čekali 15ak min za ulazak.... navodno su u visokoj sezoni redovi puno veći pa je bolje kupiti kartu unaprijed.

Ako imate iksicu - nosite je sa sobom! Ja očito još uvik prolazim pod studenta :D

Podzemna željeznica je super jednostavna i njome možete stići di god hoćete. Cijena jedne karte je nešto manje od 2 EUR, a mi smo u dva navrata kupili po jednu T10 kartu koja obuhvaća 10 vožnji (broj osoba nije bitan), a vrijedi za podzemnu, tramvaj i autobus (10 EUR).

Naše je iskustvo da malo ljudi priča engleski, posebno oni koje rade u restoranima, a i meniji često nisu prevedeni na eng. (posebno oni 'menu de dia') tako da smo mi u većini slučajeva odlučivali što ćemo jesti na eci peci pec (tako je A. u onoj kantini u Barceloneti probo svinjske uši hehehe) - ponesite neki đepni rječnik ili malo proguglajte osnovna jela da se ne zeznete ko moj dragi :) ..... ili budite avanturističkog duha pa prepustite odluku o tome što ćete jesti sreći!

Kafići, restorani, dućani (supermarketi i oni s odjećom/cipelama/suvenirnice) - sve otvara iza 9, ali zato navečer uglavnom rade do 22 h (dućani), odnosno do ponoć.

I najvažniji savjet - nemojte baš sve planirati, dopustite spontanosti da malo poremeti vaš raspored.... Prepustite se gradu da vas vodi i 'ko zna s kakvim pričama i avanturama ćete se vratiti doma.... Uživajte u svakoj minuti jer Barcelona je zaista predivan grad :)

Broj komentara: 8:

Unique Hrebina kaže...

eto samo čitanje mi je otvorilo apetit...

jednababaroga kaže...

Super post :), mogla bi ja slicno napisati o parizu, gdje sam bila ovo ljeto. Ali je skupo ajme ajme. Puno skuplje nego barcelona.

El Sotaescala kaže...

He estado leyendo detenidamente los tres post sobre Barcelona . Me ha gustado mucho leer las experiencias de vuestro viaje . Siento mucho que hayais perdido las fotos , es una lástima. Habeis hecho un viaje muy completo , visitando lo mejor de Barcelona y comparto con vosotros que es una ciudad maravillosa . Yo vivo en Girona , ciudad situada a 100 kms de Barcelona y 50 de Figueres . Decirte me encanta Dalí , para mí es uno de los mejores pintores españoles. Referente a la comida , solo decir la paella(plato típico de Valencia,ciudad española) es un plato exquisito si se como en un buen restaurante , pero puede que no sea tan buena siendo de un menú del dia de 10 euros .una buena paella cuesta 10 euros por persona.
El pan con tomate , aunque en los bares trituran los tomates y lo ponen encima del pan , en realidad se toma un tomate se parte por la mitad y se unta encima del pan , añadiento aceite de oliva virgen y un poco de sal. Las bolas de patata rellenas de espinacas y atún no es un plato típico catalán , y creo que tampoco es español.
Como pudiste comprobar en Catalunya tenemos una cultura y un idioma ( el Catalán) que nos diferencia del resto de los españoles.
Si tienes alguna duda sobre alguna cosa , puedes consutarme e intentaré contestar.

roser

El Sotaescala kaže...

I've been perusing the three post about Barcelona. I really enjoyed reading the experiences of your trip . I am sorry you that you have lost the photos , sorry . Have you done a very complete trip , visiting the best of Barcelona and I share with you is a wonderful city. I live in Girona , a city located 100 km from Barcelona and 50 in Figueres. Tell you I love Dali, for me is one of the best Spanish painters . Regarding the food, just say the paella ( dish of Valencia, Spanish Town ) is a delicacy if you like a good restaurant, but it may not be as good being of a menu del dia for 10 euros. A good paella costs 10 euros per person.
The tomato bread actually takes a tomato party in half and smeared over the bread, olive oil and a little salt . Potato balls stuffed with spinach and tuna is not a typical Catalan dish , and I think it's not Spanish .
How could you check in Catalunya have a culture and language ( Catalan ) differentiates us from the rest of the Spanish .
If you have a question about something , you can consutarme and try to answer .

Marija kaže...

Ojme, milina, hvala što si podijelila Barcelonu iz svog kuta u 3 posta čak <3 Divne su slike, vjerujem da će mnogima probuditi uspomene...

(Ja te redovito dijelim po nekim drugim mrižama jer me baš razvesele novi postovi na blogu... Ne dolazim redovito pa uvijek nešto bude :'))

Marija -kami-

tina.b. kaže...

Jednababaroga - to bi bilo super! O Parisu smo razmišljali ove godine, ali upravo su cijene prevagnule na stranu Barcelone.

El Sotaescala - thank you for your comment :) We pass trough Girona on our way to Figueres, seemed like a nice town. Too bad we didn't have more time to visit it... maybe next time :)

Marija - hvala na komentaru. Zadnje vrijeme sam poprilično ne ažurna s blogom, ali planiram to promijeniti pa te možda količina novog sadržaja iznenadi idući put kad svratiš :)

kreativnired kaže...

njam njam njam. zadnje slike me malo plaše, kako ste ih izveli?

isidora

tina.b. kaže...

hahaha, e, to smo skakali na vrhu strrrmih skalina koji vode na park Guell. Kad izrežež dno skalina izgleda kao da smo skakali s trompolina :D