30 studenoga 2013

Po pelješkim brdima: Podvlaštica

Nedjelja prije 15ak dana je bila pravi proljetni dan s temperaturom u zraku od nekih 20ak stupnjeva (teško je zamislit da to nije bilo tako davno?!). Dragi i ja odlučili smo iskoristit tu situaciju neprimjerenu dobu godine i napravit piknik. Ne znam koliko vas zna, ali Pelješac ima prekrasne vizure, a s vrha Sv. Ilije se pruža pogled koji nećete lako zaboravit! Iako se većina na Iliju penje s Orebićke strane mi smo se ovaj put odlučili za laganiji uspon (zapravo šetnjicu) od strane Trpnja, odnosno Vrućice.* Dosta kasno smo krenili, negi oko podne, pa smo veći dio puta šetali u hladu....


A na vrhu nagrada za trud - sunce.....i pogled koji obara s nogu (s koje god strane gledaš)!
Pelješki kanal, Hvar i Biokovo s jedne strane......


.....Korčula, Lastovo, deseci malih otočića i otvoreno more s druge strane!


Na ovakve dane ne želim bit nigdi drugo..... Još kad s ovim pogledom upakuješ najdražu osobu i najdražu životinju na svitu zajedno s dobrom klopicom bolje ne može!



Sir nije bio loš, a ni namaz s tunom, ali kralj piknika je ipak bio ovaj  namaz s gljivama!


NAMAZ OD GLJIVA

3-4 žlice svježeg sira
4-5 gljiva (ja sam koristila šampinjone)
suncokretove i bučine sjemenke
manja glavica luka
tvrdo kuhano jaje
komadić pancete
par sušenih višnji i brusnica

Na zagrijanoj teflonskoj tavi kratko popržite sjemenke i stavite ih u blender (manji dio ostavite za posip). Zatim na tavu stavite pancetu izrezanu na male trakice. Kada pusti masnoću dodajte luk, a kad on postane staklast dodajte gljive koje ste prethodno narezali na tanke listiće i sušeno voće (par komada od svakog, nemojte s njima pretjerivati). Bitno je da gljiva prekriju tavu u jednom sloju tako da se poprže, a ne skuhaju. Na jačoj vatri ih zapecite par minuta. Kad su gotove 3/4 stavite u blender, a preostali dio ostavite za posip. U blender još nadodajte sir, sol, papar i začine po svom guštu, jaje i kap maslinovog ulja. Sve dobro smiksajte. Prebacite u posudu i pospite ostatkom gljiva i sjemenki. Poslužite rashlađeno na vrućem kruhu!


Uglavnom, dok smo mi tako mezili i uživali, zaboravili na vrime pa je u tren oka sunce zapalo tamo negdi za Korčulom. Okinili smo još par slika i poslali MMS da probudimo ljubomoru onima u maglovitom Zagrebu i uputili se lagano doma.


Putem smo još ubrali meginja od kojih sam napravila mermeladu (o tom više nego uspjelom eksperimentu u nekom drugom postu), a dok smo došli do auta već je bio pravi mrak.

Dobro smo iskoristili tu prekrasnu nedilju, ko da smo znali da će vrime ipak shvatit da je vrime za zimu :)

* Za one koji ne znaju (a zanima ih kuda smo mi to prolazili) lani je u Lozici probiven put do najnižeg vrha Ilije od strane Trpnja. Do tog puta možete doći kada idete iz pravca Orebića prema Trpnju, možda 2-3 km nakon skretanja za Oskorušno/Kunu, s live strane puta ima veće proširenje i makadamski put (postoji mala crvena oznaka za biciklističku stazu). Iako je put do nedavno bio prohodan za (stariji) auto nedavne kiše su ga poprilično ruvinale pa bi vam preporučila da auto parkirate i idete pješice. Nama je trebalo cca 2 h lagane šetnje. Do istog puta možete doći i iz Vrućice, ali to je duži put, trebat će vam skoro uru vrimena više.

23 studenoga 2013

You rock!

Nekako smo sponatano krenili s nekim malim preinakama u mojoj radnoj sobi pa dok to ne riješimo uglavnom u njoj radim samo nužno (čitaj: narudžbe). A i kiša je i zahladilo je pa je nekako bioritam prodrman tim neizbježnim morama, a samim tim i je inspiracija varljivija nego inače. Evo, baš je jučer nisam očekivala, a kad tamo onih par kamenčića se nekako posložilo i činilo mi se zgodno napraviti od njih slikicu. Nastala je prva....

 
.....a iza nje još dvije....

 

Ugodan ostatak vikenda ljudi, nadam se da je toplo tu di ovo čitate :)

22 studenoga 2013

Random ramblings

U zadnje vrime dosta razmišljam da započnem s pisanjem još jednog - food bloga. Na takvo razmišljanje navela me činjenica da u pripremi imam bar jedno 3-4 gastro kuTIĆa, a ovi ostali s uobičajenim tematikama su nekako zapeli.... vjerojatno zato što previše razmišljam o hrani, kako ću je skuhat, kako ću je slikat (i kako ću je pojest, naravno!).... čak sam i nekoliko novih podloga za slikavanje pripremila, a u dućanima redovito kupujem po jedan pjat da na slikama ne budu svi isti.... i tako..... s druge strane, ne želim imati dva bloga, a biti loš bloger na oba..... a i kvalitetom fotki nisam baš najzadovoljnija (odnosno, za dobru fotku pjata dnevno svjetlo je neophodno, a ja ga zimi kad imam slobodnog vrimena ni ne vidim, a liti nemam vrimena). A nemam ni dovoljno rekvizita da fotke izgledaju onako fensi šmensi..... Stoga.... vjerojatno ću vas još neko vrime gnjavit receptima češće nego inače..... nadam se da vam ne smeta?


U to ime evo jedan brzinski recepTIĆ za hranjiv sok pun vitamina i željeza, idealan izbor za zdravu užinu. Ja sam ga radila jučer u multipraktiku, a ako imate sokovnik još bolje! Količine su okvirne, slobodno ih prilagodite svojem ukusu.....

SOK OD ŠIPKA

cca 1/2 kg očišćenog šipka (nara) - kod mene je bilo pola ljutog, pola slatkog
1 jabuka
3-4 dcl čaja od hibiskusa
1 žlica meda

U multipraktiku prvo izmiksajte šipak, zatim nadodajte očišćenu jabuku i dobro smiksajte. Dobit ćete poprilično gustu smjesu koju će bit teško procijediti pa stoga dodajte  rashlađenog čaja od hibiskusa (ako nemate takvog doma zgodna alternativa bi mogao bit čaj od šipuraka ili čak neki drugi voćni čaj tipa šumsko voće ili borovnica) i žlicu meda. Količinu čaja odredite prema tome koliko gust sok želite, rađe dodavajte malo po malo ako niste sigurni. Opet smiksajte pa zatim procijedite kroz sitnu prociđaču. Ukoliko koristite samo slatki šipak vjerojatno med neće ni trebati pa ga rađe zasladite kasnije.

I da nastavim s 'random ramblings' gledam ove fotke i razmišljam kako se moram ostavit ružne navike da jedem/pijem/grickam/itd. dok tipkam. Tipkovnica mi je puna mrvica, a tu i tamo zna bit ljepljiva.... ružna navika. Radite li i vi to? 
I sad evo, imam ovu istu tacnu sa slike kraj sebe.... i tipkam! Od sutra ću bit bolja :)

19 studenoga 2013

TuTIĆ ili gastro kuTIĆ?!

Ovo je tuTIĆ koji zapravo i nije baš neki moćni DIY uradak jer zahtjeva ipak nešto više alata od ovih koje vam uobičajeno spremam, a i osim što je fora nema od njega neke velike koristi.
Ovo je gastro kuTIĆ koji zapravo to i nije jer osim što je riječ o hrani zapravo i nema neke velike filozofije oko spremanja i/ili kuhanja.....
Recimo da je ovo post na temu kako iskoristit dragog koji ima alate, volje i par minuta slobodnog vrimena.... da ispuni moje želje :)


Kad živite u malom mistu na moru tu i tamo vam može zafalit miris jeseni u zraku.... zapravo mislim na miris vrućih kestena (ili maruna kako ih mi zovemo) na svakom kantunu. Još kad ih volite kao ja i još kad ih ne možete naći baš u svakom dućanu (bar ne onih koji valjaju) onda vam svašta padne na pamet pa i to da napravite jesensku atmosferu u vlastitom domu.

Iskopali smo tako neku staru prosuju (tavu) i odlučili od nje napravit prosuju za peć marune. Ja sam nacrtala di bi rupe tribale bit, a dragi ih je probušio na svojoj stolnoj bušilici (može i običnom bušilicom).


Rupe su sa stražnje strane prosuje napravile male zvrkove koje je on brzinski pobrusio i to je bilo to.... Kao što rekoh - čas posla!


..... onda smo pošli doma i iskoristili privilegiju što imamo kamin isprid kuće, naložili vatru.....


.... pripremili tuljce od starih noviha, zarezali marune i uz čašicu domaće višnjevače.....


....stavili ih na žeravu.....


.... uz partiju, dvi remija ispala je to sasvim fina i ugodna jesenska noć (koja je mirisala na marune)
:)


15 studenoga 2013

Gastro kuTIĆ: šipak.... i palačinke ;)


Doma su mi uvalili tonu šipaka koji su već bili otvoreni pa ih je tribalo brzo potrošit.... Mislila sam, mislila.... i na kraju ipak googlala.... Na coolinarici sam naletila na ovaj zgodan recept i odlučila ga isprobati i napraviti mermeladu. Jedini je problem što je izvorni recept za divlji, kiseli šipak, a ovaj moj je domaći i vrlo slatki pa sam ga malo prilagodila:

MERMELADA OD ŠIPKA

2 kg očišćenog šipka
3 limuna (sok)
1/2 kg šećera


Očišćeni šipak stavite u zdjelu i pospete ga šećerom i ostavite da stoji preko noći. Ujutro ocjedite sok i propasirajte ostatak bobica. Dodajte iscjeđen sok od tri limuna i stavite da se lagano kuha. Svako toliko promješajte i za cca sat ipo mermelada je gotova. Moj A. kaže da mu je to najbolja mermelada koju sam do sad radila (a radim ih svake godine poprilično), dok je meni ipak malo preslatka (nisam tila dodavat previše limuna da ne preuzme okus/miris šipka) pa držim da bi divlji šipak ipak bio bolji za ovu mermeladu.

Uglavnom, kad sam već napravila mermeladu napravila sam i ove super jednostavne i ukusne debele palačinke!


Svaka palačinka je premazana mermeladom, a nadodala sam i šlag i par bobica šipka koji su baš digli cilu kombinaciju! Ove, a i sve ostale palačinke pečem na teflonskoj tavi bez ulja....

i nek se zna - ovu četverokatnicu je ipak A. pojeo, ja sam dobila samo dva kata ;)




13 studenoga 2013

Šivačke avanture: dirndl skirt - pokušaji i pogreške




Prije nego počmem o svojim jučerašnjim šivačkim avanturama samo da kažem da ovo nije tipičan tuTIĆ post, ovo je više 'ne ponavljajte moje greške' tipa post.....  jer, iskreno, nakon jučerašnjeg dana sam mislila da šivanje nije za mene i da je to sve skupa komplicirano i prevelika gnjavaža, a danas, nakon prospavane noći, sam ipak skužila da postojeći video tutorijali koje sam gledala i postovi koje sam čitala ne spominju greške koje su rađene radi čega svaki projekt izgleda super lak i jednostavan (većina ih zapravo i jest).... ALI...  ono što je iskusnijim šveljama logično početnicima često zapravo nije, bar ne dok to ne shvatimo na teži način. I isto tako, one sitnice koje se iskusnima podrazumijevaju nama su to preskočeni koraci koje sami moramo smišljati (i na tome izgubiti dosta vrimena i živaca).

OK, sad kad smo to raščistili, da nastavim s pričom.....

I tako se ja spremam već dugo sjest za mašinu i nešto sašit, baš ono od početka do kraja.... Do sada sam svoje šivačko iskustvo skupljala samo na prepravcima, popravcima i manjim torbicama/neseserima pa sam osjetila da sam spremna za idući korak.

Trebao je to bit jednostavan poslić, obična naborana kotula (suknja), doduše s patentom i pasom (ne znam koji bi bio književni izraz, možda struk?), ma gotova za uru, dvi najviše. Ooooh, malo sam se ipak precjenila?!


Uzela sam aparat s namjerom da napravim tuTIĆ post i da slikavam svaki korak.... za početak sam izmjerila struk i dužinu suknje, na to nadodala po 15ak cm za rub i izrezala materijal, dug 2,5 m.

SAVJET 1. - Mjerite se dva puta, ma i tri ako treba. Ako imate kotulu ovog tipa još je pametnije izmjeriti (posebno dužinu) njezine dimenzije

Zatim sam prošila krajeve jedan za drugi i cijelom dužinom materijala na dnu iscrtala 5, 10 i 15 cm kako bi mi bilo lakše porubit. Te su dimenzije iscrtane jer sam odlučila da će rub biti širok 5 cm. Na nekom od video tutorijala na youtubeu sam uhvatila da je za ovaj tip suknje bolji što širi rub. Znači prvo peglom rub tkanine presavijete do druge crte (10 cm), a onda sve skupa do zadnje crte (15 cm). Zakačite batučice da budete sigurni da rub ne pobjegne.

SAVJET 2. - Ako radite duplo presavijanje materijala za rub dovoljno je izmjeriti dužinu šava puta 2 i puta 3 (dakle, u mojem slučaju bilo bi dovoljno da sam ocrtala 10 cm i 15 cm)


Nakon što sam porubila suknju krenula sam raditi nabore. Na videima to izgleda poprilično jednostavno, i jest jednostavno, ali ako radite to prvi put možete napravit grešku..... Kao ja :) Daklem, nabori se rade tako da na mašini postavite regulator napetosti konca i dužinu šava na najveći broj, prošijete cijelom dužinom tkaninu 2 - 3 puta (pazite da vam se pravci ne sijeku).

SAVJET 3. Ako vam šav nakon što ste prvi put prošili tkaninu izgleda ovako


nemojte prošivati drugi red prije nego izravnate tkaninu..... ovako bi to trebalo zapravo izgledati:


a onda uzmete sva tri gornja konca i lagano nabirete tkaninu, ovako:


SAVJET 4. Obavezno kad završite nabiranje zavežite gropove na koncima, kako gornjima tako i donjima. Nemojte se pravit pametni i izvodit kerefeke, poput mene, pa pokušavat kraći način zaglavljivanja konaca - prošivanje okomito preko ova tri reda konca - odšit će se i morat ćete iznova i prošivati i nabirati!

Kad sam završila s nabiranjem krenula sam na patent. Prateći savjete s OVOG video tutorijala to je prošlo relativno bezbolno. Kao što vidite s fotke nisam doma imala obične piturske trake pa sam koristila izolir traku 


SAVJET 5. - iako je izolirka poslužila,ipak koristite pitursku traku - mekša je i manje ćete oštetiti iglu

E, sad sam sašila patent i tek sam sad odlučila isprobati kotulu.... malo su mi dimenzije bile sumnjive, ali sam to odlučila ignorirat. 

SAVJET 6. - isprobavajte predmet koji šijete u svakoj fazi šivanja, ako vam je nešto sumnjivo - ne ignorirajte

Iduće što sam napravila jest pas, opet širina 5 cm samo sam ovaj put pomnožila sa 4 i izrezala traku širine 20 cm, 15ak cm dužu od veličine struka (opet za rub). Peglom sam po dužini presavila materijal prvo na pola, onda otvorila materjal pa vanjske rubove presavila do traga pegle, odnosno sredine. I sada jedan dio preko drugog.


Ovaj dio spajanja donjeg dijela suknje za pas sam nešto po svome iskombinirala, u međuvremenu zaboravila slikavat..... trajalo je to biće kojih po ure, uru, i ne znam baš opisat kako sam to radila. Na svim videima koje sam gledala po youtubeu ovaj dio je nekako zanemaren. Otprilike ovako: prvo sam zašila stražnji dio pasa na unutarnji dio suknje, a onda sam to isto ponovila s vanjske, prave strane. Unutra mi to nešto nije fino izgledalo pa sam rašila taj prvi šav i ispalo je da je ovaj drugi bio dovoljan.

SAVJET 7. - ako ne znate kako pitajte za savjet nekoga ko zna!

Kad sam i ovaj dio završila opet sam probala kotulu i skužila da sam skroz fulala dimenzije - dužina nije valjala (zaboravila sam računat na pas kad sam se mirila pa je ispala preduga) i valjda sam od muke i šivanja cilo popodne smršavila jedno 5-6 kila pa mi je i u struku bila prevelika. A ništa, kad je bal nek je maskembal - da je završim pa makar i veliku napravih rupu za pucu i završim (šivačku) avanturu za taj dan!


Uglavnom, dobila sam dirndl kotulu koja na krevetu izglda sasvim solidno....


....ali obučena već škripi :/


No da ne bude sam trud uzaludan..... ipak sam sretna što sam patent uspila sašit bez puno gnjavaže, prvi put sam radila rupu za pucu (bez da mi je itko to pokazo) koja je ispala sasvim ok, a i zadovoljna sam kako uredno sve skupa izgleda (s vanjske, ali i s unutarnje strane), bar za jednog početnika u šivanju.



Čak sam i unutarnji šav sredila da se ne suče i to ovim bodom na mašini:


Sad samo moram razmislit hoću li je prekrajati i umjesto nabora napraviti pjete (falde) ili ću je jednostavno skratiti jedno 5-10 cm da bude poviše koljena i nositi na bokovima (umjesto u struku kako je prvotno zamišljeno)?


Što vi mislite?