28 prosinca 2013

Sretan Božić i sretna Nova Godina!


Prošao je Božić i sva ludnica oko njega - čišćenje, kolači, kuhano vino, druženja, darovi, prejedanje...... Bilo nam je lipo iako nam je falilo par dragih lica za stolom u sridu.

I tako..... ovaj post je zapravo samo korištenje prilike da se pohvalim najslađim psom na svitu (jeli vam poznat ovaj fjok?!) i da vam usput svima od srca zaželim sretne blagdane (i one koji su prošli i one koji dolaze)!

22 prosinca 2013

U pauzi između čišćenja, pravljenja kolača i kuhanog vina

Kao i svake godine pred Božić napravim dosta personaliziranih poklona pa tako i nakita po narudžbama. Evo par od njih.....








Razmišljate li vi puno o tome što ćete kome kupiti, pazite li da pokloni imaju onaj osobni touch ili idete linijom manjeg otpora i jednostavno kupite dezodorans/bičve/bokserice?

18 prosinca 2013

Personalizirana ključna mjesta

Svi imamo ključeve koje ostavljamo na stolu, komončinu, u kuhinji, u banji.... svugdi, osim di im je misto! A imate li vi za njih misto?

Ključno mjesto / PLAVI - link na dućanTIĆ

Ključno mjesto/ SATNI - link na dućanTIĆ

Ključno mjesto / RETRO - link na dućanTIĆ

17 prosinca 2013

Gastro kuTIĆ: mermelada od maginja

Znate li uopće što su maginje?
Ako ste u jesensko doba ikad šetali blizu obale kladim se da ste naletili na lipa stabla puna crvenih i žutih mesnatih bobica i kladim se da ste se pitali jedu li se one ili ne. Da, to su maginje, i da, jedu se!


Neki dan, kad smo se ono penjali na Iliju vidili smo ih puno putem pa smo ih odlučili ubrat par pri povratku. Malo sam guglala u potrazi za receptom za mermeladu, ali nisam ih našla puno, a one koje sam našla su u kombinaciji maginja i jabuka. Kombinirajući više pronađenih recepata napravila sam svoju verziju mermelade.


MERMELADA OD MAGINJA

1 kg maginja (berite žarko crvene)
25 dkg šećera
2 limuna
par klinčića
cimet
voda (cca 1/2 l)

Za početak dobro operite maginje, zatim ih prelijte vodom i štapnim mikserom ili mečilicom za pire usitnite. Procjedite kroz najsitnije moguće sito - crvena kora koja skriva ukusnu unutrašnjos maginja ima zrnastu strukturu koja kuhanjem ne omekša pa ćete na ovaj način izbjeći veću količinu zrnaca pod zubima (ako vam to ne smeta preskočite ovaj korak ili samo propasirajte kroz srednje gusto sito). Ovaj dio je dosta zamoran, ali isplati se. Stavite kuhati na srednje jakoj vatri. Nakon cca pola sata, uz često mješanje, dodajte začine i šećer i smanjite vatru. Kuhajte još cca pola sata* (budite blizu i svako toliko promješajte da vam ne zagori) pa zatim dodajte sok od limuna. Kuhajte do željene gustoće. Stavljajte vruće u čiste staklenke i odmah zatvorite.

* dužina (ukupnog) kuhanja ovisi o količini vode koju ste stavili u maginje, ja sam radi lakšeg pasiranja stavila više vode pa sam je kuhala jedno 2 - 2 ipo sata - ukoliko imate dobru pasirku smanjite količinu vode i ubrzajte kuhanje :)


Nama se prva tura mermelade (koja nije bila dovoljno propasirana pa ima zanimljivu zrnastu strukturu) toliko svidila da sam je iza radila još dva puta, jedan put i s jabukama. Moram priznat da mi je ova varijanta sa samim maginjama ipak draža. Na slikama je poslužena sa krušćićima od pola kukuruznog pola običnog mekog brašna čiji sam recept našla na Coolinarici.

Maginje su još malo pa gotove - iskoristite ovo prilipo vrime i požurite u berbu! Svakako imajte na umu da je mermeladu poželjno raditi isti dan kad ih i uberete pošto su crvene bobe poprilično meke i osjetljive..... I da, nemojte pretjerati sa jedenjem sirovih bobica pošto, osim što su diuretik, sadrže i dosta alkohola pa bi se mogli i opiti :)

15 prosinca 2013

Last minute shopping - darivanje onih koji su pali s Marsa

Iako mi žene slovimo kao komplicirane, a oni kao super jednostavni, kupovati poklone za mušku stranu familije (barem meni) nije nikako jednostavno, dapače! Ne znam je li to zato što su žene s Venere, muškarci s Marsa, ali osim alata (u koji se ne razumijem), bičava i bokserica (koje sam do sada kupovala jedno 20 puta), kakve majce (također već viđeno) ili dezodoransa uglavnom ostajem bez ideje..... Stvar je u tome što poklona treba kupiti puno, novca je malo i tu nastaje problem..... ako ne kupujem nešto od navedenog sitnicu za muškarca je zaista teško nać!

Ako imate slične dileme, NakiTIĆ je ove godine odlučio doskočit problemu i predložit vam tri pristupačna poklona za bolje polovice....


1) Slatki magneTIĆi za frižider - štosnom porukom možete razveseliti brata, tatu ili tetka..... Možete ih izabrati gotove ili napisati svoje. 


2) Slike s natpisima i kamenčićima koje je stvorila priroda - posebni baš kao i osoba koju darujete!



3) Ključno mjesto jer svaki muškarac vječito traži di su mu ključevi! A ova su napravljena tako da natpisi poviše kukica budu personalizirani, napisat ću što god želite (dok god stane na kamenčić :)

Što kažete, sviđaju li vam se moji last minute prijedlozi?

09 prosinca 2013

Ukras za šal 1. i 2. put

Od kad su Maje Zmaje na svom blogu stavile tutorijal s mašnom od šala umirem od želje da ga isprobam na jednom od onih 40ak šalova/marama što čekaju svoj red složeni u ormaru! Da, da, imam ih toliko! Neke cure su lude za cipelama, neke za šminkom, neke za torbama, a ja za šalovima!

Uglavnom, prošlu subotu sam konačno sila za mašinu i napravila sebi jedan veliki fjok na inače dosadnjikavom šalu..... Evo kako mi je ispao:


A onda me ponio trenutak pa sam od stare (i očito prevelike) kotule prvo napravila endless šal (jednostavnije nisam mogla - digla sam pasicu i porubila na jednak način kao što je već bio porubljen donji rub kotule).....


..... palo mi je još na pamet da iskoristim rukave od onih košulja od kojih sam proljetos radila jastučnice za Mojito i napravila ukase za moj šal koje ću moći minjat ovisno o onome što nosim na sebi taj dan.....


..... Evo kako ih možete napraviti u svega dva jednostavna koraka:

1.) Izrežite dno rukava i odšijte šav kojim je rukav spojen za dno di je kopčanje


i 2.) Maknite višak i opet zašijte po ostacima prijašnjih šavova i to je to!


08 prosinca 2013

PrstenTIĆi

Par maminih prstenčića koji su dostupni odmah, ako tražite zgodan, unikatan i jeftin poklon za Božić :)



Kontakt i narudžbe: nakit.tic@gmail.com

I da, do kraja godine poštarina je za sve narudžbe GRATIS :)

05 prosinca 2013

Bitno da je ROZO.... ili?

Ima jedno 10ak dana da su mi stigle elastične trake, tako nježne i meke i u svim bojama i jedva sam čekala da završim radnu sobu da mogu napraviti ukrase za dječje glavice! Između narudžbi, priprema za dječje radionice koje u udruzi imamo svaki vikend, sinoć sam konačno dočekala da ih napravim par. Napokon sam iskoristila i materijale na točkice koje sam još proljetos kupila u Zagrebu.....



I sad.... recite vi koji imate doma princezice - je li stvarno mora sve bit rozo/ljubičasto?


 LILI

 JUAN


Ili i druge boje dolaze u obzir?

04 prosinca 2013

Gastro kuTIĆ: Bulgur s dunjama

S dunjama sam već imala mali eksperiment, a onda sam nedugo zatim radila još jedan, malo veći s obzirom da je riječ o slanom jelu.
Vidila sam na Coolinarici da dunju neki koriste za izradu umaka (za pečenje, uglavnom uz svinjetinu) pa rekoh što ne bi i ja pokušala neku slanu verziju sprčkat, a bulgur sam kupila isto par dana ranije i pojma nisam imala što s njime (nisam ga ni jela ni kuhala nikad prije) i eto, nastala je kombinacija iz naslova, i to ne loša kombinacija.


JESENSKI BULGUR (za 2 osobe)

bulgur (količina kao kad kuhate rižu)
1 manja dunja ili polovica veće
1 mrkva
5-6 srednje velikih šampinjona
1-2 dcl bijelog vina
povrtni temeljac
kap maslinovog ulja
crveni luk
parmezan
žličica sušenih kaduljinih cvitova (ili neki drugi začin po vašem ukusu, meni su cvitovi dali baš ono nešto)

Princip je isti kao da radite rižoto od ovih sastojaka..... Na kap ulja zažutite kapulu, dodajte nasjeckanu dunju, malo promješajte, pa gljive i mrkvu. Krčkajte ih na laganoj vatri dok malčice ne omekšaju. Podlijte vinom, pustite da ishlapi na laganoj vatri, a zatim dodajte bulgur. Promješajte pa dodajte povrtni temeljac. Posolite, popaprite pa dodajte kaduljine cvjetove. Krčkajte na laganoj vatri i prema potrebi podlijevajte temeljcem. Kad je skuhano poklopite i pustite koju minutu poklopljeno. Servirajte s grubo narezanim parmezanom.


Jelo je zapravo neobično, a obično. Nas je oduševilo tako da smo ga radila još par puta iza.

I da, nedavno sam naletila na super food blog Domaćica kojeg piše Sanja. Slike su super, a recepti još bolji! Oduševljavaju me jer su uglavnom dosta jednostavni za napraviti, a Sanja se potrudila da svaki korak izrade detaljno i opiše! Ovaj kruh od jabuka i cimeta je super, sočan, mekan i mirišljav....


Malo sam se poigrala receptom, zamjenila sam vodu čajem od šljiva i dodala par sušenih višanja.... ispao je stvarno odlično..... morat ću ga pravit opet :)




03 prosinca 2013

TuTIĆ: ukras za rođendansku tortu

Jučer je mojoj najdražoj osobi bio rođendan. Kao što priliči jednom sladokuscu kojeg uhvati slabost kad ne okusi šećer jedno 2-3 sata, torta je bila čokoladna, extra čokoladna! Osim svih mogućih čokoladnih mrvica koje sam imala doma odlučila sam je još ukrasiti i malim natpisom.


Iako je tuTIĆ sam po sebi logičan, ipak evo par fotki da se lakše snađete.....
Za početak odlučite što želite napisati i onda izrežite srca duplo više nego ima slova u natpisu.


Uzmite končić (ili tanku žicu/sajlu) na koji ćete ljepiti srca i zatim kapnite malo vrućeg lipila na jedno srce, na to stavite prvo končić, a onda preko svega toga još jedno srce. Ja sam ih slagala tako da su mi s jedne strane sva srca budu od pak papira, a s druge raznobojna.


Flomasterom ispišite natpis i zavežite ih za štapiće za ražnjiće (nožicama ih skratite ako vam je torta niska poput moje) i zabodite u tortu.


Male stvari njega iskreno vesele (pa tako i ovaj natpis koji ga je iznenadio kad je otvorio frižider) i zato ga volim :)


A za rođić je dobio i poklon koji sam naručila od Isse (Issa Arts), prekrasna personalizirana bilježnica koja mu je razvukla osmijeh od uha do uha!