07 siječnja 2014

Šivačke avanture: torbica za mobitel

I tako sam ja, da se pohvalim, dobila iphone za Božić..... Dobro, nisam ga dobila, Vip mi je pomogao da ga kupim za male pare :) no to je sad nebitan detalj. Ono što je bitno jest činjenica da sam šeprtljava pa samim tim sklona da mi mobiteli padaju iz ruke ničim izazvani (mobitel prije ovog novog kojeg sam nekim čudom imala 5 godina je jadan pado u lokve, po šljunku na nasipu, u zemlju i tako gotovo svakodnevno). S obzirom na vrijednost nove 'igračke' ipak moram napravit nešto da ga zaštitim od sebe same (btw, već mi je jedan put pao, ali s male visine pa se to ne računa.... šššššt, A. ne zna o tome ništa) pa se eto odlučih okušati u šivanju torbice....


Priča o jednoj torbici.....

I tako sjednem ja za mašinu bez neke jasne ideje kako bi torbica trebala izgledati, ali znam da želim taj debeli vuneno-zimski materijal s vanjske strane i točkice s unutarnje. Pokušaj prvi je fotografiran od početka do kraja, ali se toliko sramim krajnjeg rezultata da ću vas poštedit tutorijala jer nikome ne bi koristio. OK, ne odustajem, nakon što, očito, prvim pokušajem nisam zadovoljna krećem s drugim.... na potpuno jednak način kao i s prvim - bez jasne slike u glavi! I dalje sam ustrajna s idejom o materijalima, ali ovaj put sam odlučna uključit 'bias tape' u igru - naravno, ne znam kako se ista šiva, ali pratit ću intuiciju i zdravu logiku (kasnije sam toliko youtube tutića pogledala na ovu temu, a zapravo nemam pojma kako se ta traka zapravo zove na hrvatskom?!)! O Bože, intuicija zakazala, a zdrava logika me nije daleko odvela - rezultat još gori nego prvi put! Čisto da ne mislite da pretjerujem evo mojih rezultata.... Ovaj gori pokušaj je prikriven mobitelom (na botun bi tribala ić lastika koju sam šivala 2 puta i oba puta mi se izvukla između šavova i otpala)


Iako su pokušaji bili jadni naučila sam:

* kombinacija ovako debelog materijala i male torbice nije najbolja ideja
* razraditi ideju prije šivanja
* bias tape se ne šije kako sam mislila (podsjetnik samoj sebi - napravi par podmetača za čaše raznih oblika i vježbaj)!
* ako ne znaš i nemaš ideje potraži je na netu

I tako je i bilo...... mrzovoljna zbog neuspjelih pokušaja pošla sam na youtube i odgledala jedno 20 videa na temu 'bias tape' tako da sam skužila da sam je krivo šivala, a da zapravo i nije tako strašno komplicirana (bar ne izgleda da je). A onda sam potražila torbice i evo ovaj video mi se izdvojio od ostalih jer je bio najbliže onom što sam nakon ova dva pokušaja imala u glavi:
Sutra dan sam hladne glave krenila u realizaciju, ali sam ipak neke stvari radila malo drugačije nego je rađeno na videu pa ću vam samo njih pokazati.

1) prilagodila sam dimenzije veličini mobitela - izmjerila sam mobitel i nadodala po 2 cm na širinu sa svake strane, a na dužinu sam nadodala po 1 cm sa svake strane i pomnožila sa 3 pošto će se materijal presavijat 3 puta (da budem konkretna: mob. je veličine 6 x 12,5  cm, a materijal sam izrezala na veličinu 24  x 17 cm)

2) Nisam imala ovaj ljepljivi materijal (zaboravih kako se zove) pa sam se poslužila istim trikom kao kad sam šivala onaj neseser ako se tko od vas sjeća. Dakle, ljepilom u spreju sam posprejala krpu za čiščenje vrlo sličnu filcu i na to zaljepila vanjski materijal, ne na podstavu (podstava je bila dosta tanja od vanjskog materijala i bijele boje pa nisam tila riskirat da mi se negdi bude vidilo lipilo koje je malo žućkaste boje).


3) Kao što vidite na slici gore ja sam rupu za provlačenje ostavila na ovom donjem, ne na rubnom dijelu kao u originalnom videu, jer ovaj dio i ovako i onako u idućem koraku treba prošiti

4) Pošto je ovaj žuti materijal dosta deblji nego što bude taj ljepljivi materijal onda sam izrezala više trokutića na ovom oblom dijelu da se ne bi gužvali kad se izvrne na pravu stranu.


5) Korak na 2:53 sam odradila samo do pola, odnosno prošila sam samo ovaj kružni dio, ostatak nisam u ovoj fazi prošivala nego tek kasnije, kad sam spajala torbicu


6) Botunić sam dodala tek kad sam završila sa šivanjem (nadodala sam s donje strane dva botunića tako da se može zatvoriti i kad je nešto deblje/veće/šire u torbici), a na njega sam zaljepila mašnicu.


Eto! Uspila sam :D Kod mene naravno ništa ne ide na lakši način, očito, ali isto tako očito, na grečkama najbolje učim! Da utvrdim znanje u planu mi je napraviti još jednu, ali ovaj put ću staviti bias tape na rubove pa da vidimo jesam li i to savladala! Drž' te mi fige da prvi pokušaj bude uspješni!

Broj komentara: 6:

MICE TORBICE kaže...

Fenomenalna si, a torbica je super ispala na kraju!

Suz Ica kaže...

Ovo moram sašiti što pre jer je futrolica prelepa :)

Maje Zmaje kaže...

:):) super je ispala torbica! :) ovo kad čitam skroz sebe vidim! tek kad zdravom logikom fulam par puta, e onda idem provjeriti tutorijale! isto je bilo i sa bias tejpom (mislim da se to zove kosa traka)! sto godina sam šivala onako po svom i mučila se, i onda sam odlučila jednom zauvijek to naučit! samo što još uvijek nisam potpuno savladala tehniku, al ajd, biće! tebi bravo i za uspjeh i za upornost!;)

tina.b. kaže...

Hvala Mice Torbice :)

Suz Ica - javi rezultate ako je budeš radila :)

Maje - bitno je da smo uporne hehehe, kad već nismo dovoljno pametne da prvo pokušamo na lakši, a ne na teži način!

Maje Zmaje kaže...

tako je! :) bar nešto! ;)

Asja kaže...

Ispala je super torbica, vrijedilo je malo eksperimentirati!