20 svibnja 2014

Radionica 1.: prirodna kozmetika

Prošli vikend sam u dva dana išla na dvije radionice, mogućnost da se tako nešto desi u Trpnju, na Pelješcu, van sezone je.... nikad!

Danas vam podnosim izvještaj s prve :)

Radionicu prirodne kozmetike organizirao je LAG 5 (lokalna akcijska grupa za provođenje inicijative lokalne zajednice na ruralnom prostoru) i održavala se u Vignju. Predavačica je bila Katica Wolf .

Naučili smo raditi piling, kremu za sunčanje, tonik za čišćenje lica i sapun! Nisam baš u tom điru, ali bilo je zanimljivo viditi sve kremice i mazala u nastajanju. Odlučila sam se okušati i ovih dana ću napraviti kremu za sunčanje. Evo recepta ako se i sami odlučite za malo kuhinjskog nejestivog eksperimentiranja...

KREMA ZA SUNČANJE

4 g pčelinjeg voska
30 g macerata mrkve*


U vodenoj kupelji u jednoj posudici rastopite vosak zajedno s maceratom. Toplo prelijete u posudice za kremu i ohladite - to je to!

*Macerat napravite tako da sitno naribate mrkvu i osušite je u pećnici na 50°C jedno sat i pol (cca 1 kg). Osušenu mrkvu stavite u teglicu tako da je napunite do pola i onda do vrha stavite biljno (hladno prešano) ulje suncokretovo, maslinovo ili bademovo. Pustite stajati na suncu 30ak dana. Procijedite i stavite u čiste boce.

Još par stvarčica koje sam zapamtila sa radionice, a mogu vam koristiti:

* prirodni sapuni nemaju mirisa - tokom izrade u njih se stavljaju eterična ulja kojima je prirodno svojstvo hlapljivost tako da stajanjem gube miris // ukoliko u dućanu nabasate na 'prirodan' sapun jakog mirisa vrlo je vjerojatno da za njegovu izradu koriste sintetička ulja

* za izradu sapuna ne morate koristiti skupa hladno prešana ulja, rafinirana će bolje pjeniti

* za izradu sapuna koristi se soda kaustika s kojom morate baratiti vrlo pažljivo i uvijek stavljate sodu u vodu, nikad obrnuto

* prirodne kreme za sunčanje nemaju rok trajanja, ali mijenjaju agregatno svojstvo od tekućeg do krutog (zbog temperature kojoj su izložena)

* za bojanje sapuna boje za hranu nemaju efekta pošto ih soda kaustika uništi, jednako kao i latice cvijeća


I još par slikica s radionice :)
4 komentara:

Keks kaže...

Nikad ne reci nikad :)) baš ću probati napraviti, samo moram nabaviti pčelinji. Imam čistog pčelinjeg voska, samo ne izgleda kao ovaj na fotki, pa me to sad muči je li dobar takav.

tina.b. kaže...

ni moj ne izgleda tako, ali kupljen je u pčelara pa ne vidim zašto njega ne koristit! Mislim da je ovaj sa slike malo 'uređen' za radionicu :)

Asja kaže...

super radionica! ja bih sve to probala napraviti samo da imam više vremena!

Martina Visnjic art kaže...

Super radionica.