21 listopada 2014

Gastro kuTIĆ: džem od miješanog voća

Jučer sam vam pisala kako napraviti etikete, a danas ću o tome kako napraviti marmeladu, zapravo džem (ako se ne varam razlika između ovo dvoje je u veličini komada voća unutra ili?).

Kao što sam već napisala zaista volim raditi džemove. Ne znam da li je štos u opuštajućem poslu rezuckanja, nebrojenim kombinacijama voća, u nekom toplom osjećaju doma koji stvara aroma kuhanog voća, ali ima nešto opojno u procesu stvaranja džema, a u kojem ja zaista uživam!  Često je razlog izrade onaj banalni - višak nekog voća doma. A onda iza tog viška slijedi čarolija potrage za receptom, aromama, teglicama, vremenom... jer sve to iziskuje ovaj proces!

Prije nego vam napišem konkretan recept ima nekoliko stvari koje radim kod svake izrade džema bez obzira na voće koje koristim:

* izbjegavam konzervanse (želin, limusku kiselinu, džemfiks i ostale njima slične preparate)
* šećer stavljam pri kraju kuhanja (na taj način voće pusti više svog šećera pa je potreba za onim bijelim manja)
* prokuham teglice i čepove neposredno prije nego stavim u njih mermeladu
* u teglice obavezno stavljam vrući džem/mermeladu i odmah zaklapam
* ukoliko recept dopušta kuhanje zamijenim pečenjem, skraćuje proces izrade
* koristim što je moguće manje teglice jer su praktičnije (mermelade bez konzervansa kvarljivije su od onih s konzervansom, nakon što ih otvorite trebalo bi ih pojesti kroz 10ak dana)

A sad recept....


DŽEM OD MIJEŠANOG VOĆA

900 g kiselih jabuka
900 g marelica
900 g šljiva
1 paket zamznutih višanja (ako imate svježe još bolje)
700 g šećera
cimet, vanilija*

Recept je poprilično jednostavan, kao i kod većine drugih marmelada/džemova. Voće prvo treba dobro oprati. Zatim jabuke očistiti od kore i naribati ili isjeckati na manje komade, marelicama i šljivama (i višnjama) maknuti koštice i njih usitniti, ali ne previše jer će se one ionako brzo raspasti kuhanjem. Voće zajedno sa začinima stavite u veći lonac na umjerenu vatru i pustite da se krčka. U početku budite blizu i miješajte dok voće ne pusti sok. Kasnije, nakon cca pola sata svako toliko promiješajte da ne bi zagorilo, ali pri tom budite oprezni jer ovakva smjesa zna prskati.Nakon jedno sat, sat i 15 min dodajte šećer (količinu možete i povećati ako volite više slatko, moja verzija je pomalo kiselkasta) i pustite da se dalje kuha. Ukupno bi joj trebalo jedno 2 sata kuhanja da se dovoljno zgusne (napravite test tako da stavite žličicu voćne kaše na pijat pa u frižider, nakon par minuta kad se ohladi moći ćete procijeniti gustoću). Ukoliko želite finiju strukturu džem možete propasirati ili ga možete štapnim mikserom malo usitniti. Vruće sipajte u ugrijane tegle, zatvorite i pustite da se ohlade. Nakon otvaranja držati džem u frižideru i pojesti kroz 2 tjedna.

*od ove količine voća ja sam dobila 8 tegli od 330 g


Radite li i vi često mermelade, koji vam je omiljeni recept? Ako imate koji svoj trik podijelite ga s nama u komentarima :)

2 komentara:

Suz Ica kaže...

Vec mi ide voda na usta, najmi ;)

Valeria Zeman kaže...

Domaći džem je najbolji! Osjeti se velika razlika između kupovnog i domaćeg
Dvoboj.hr