23 listopada 2014

Po pelješkim brdima: Sv. Jure

Prošlu nedjelju je bilo prekrasno vrime koje nismo tili propustit... Nakon jutarnje kavice spremili smo spizu, prisvukli se u malo udobniju robu, stavili ruksak na leđa, aparat oko vrata i krenili u istraživanje Pelješca :) Ovaj put je bio red da se popenjemo na brdo poviše Potomja, sv. Jure*.

Auto smo ostavili pored doma u Potomju i lagano krenuli kroz mjesto do crkve odkud vodi put za vrh. Slijedili smo stazu koja je prektički stari put kojim su vjerojatno ljudi s mazgama prinosili grožđe prije nego se probio tunel za Dingač.Nakon jedno 20ak min laganog hoda izađete na vrh puta s kojeg se pruža predivan pogled, na jednu stranu prema unutrašnjosti Pelješca, a na drugu prema moru, Mljetu i Korčuli.


Odlučili smo skrenuti s puta i krenuti prema crkvici koja se nalazi na vrhu brda. Bilo nam je malo čudno kako nema puta ni označene staze od ovog dijela - kasnije ćemo shvatiti da smo promašili stazu :)

Uglavnom, skrenili smo s puta i odlučili po škini brda penjat se do crkvice. S obzirom da je vrh uglavnom u stini mala je mogućnost da se izgubite ili zalutate, ali, vodite računa ako idete s djecom da budete oprezni pošto je brdo dosta strmo!


Moram priznat da sam bila pomalo sumnjičava što nema (označene) staze, ali smirilo me što bi svako toliko nabasali na posložena kamenja i nekakve znakove da je ipak netko tu prolazio prije nas!


Negdi prid vrh izbili smo na stazu pa smo utabanim putem stigli do crkvice sv. Jure na vrhu brda.


Na vrhu smo ručali naslonjeni na crkvicu koja je tu još od početka 17. st., prošetali do gomile na obližnjem brežuljku, skočili par puta u zrak - jer što je vrh bez skoka?!  - i lagano krenuli nazad. Ovaj put smo pratili stazu koja je svako toliko označena hrpicama kamenja. Tek kad smo izbili na onaj put s početka priče smo shvatili da je skretanje za stazu obilježeno strelicom, ali, 'ko bi je skužio, a da ne zna da je tamo?!


Do vrha** nam je trebalo jedno sat i po, nazad smo se spustili dosta brže, možda za pola sata. Staza po kojoj smo se vraćali ide sa kopnene strane brda i dosta je strma tako da mi nije žao što smo je promašili kad smo se penjali. Svakako obucite bolje patike ukoliko se planirate penjati!


* Voljela bih da vam mogu staviti link na kartu na kojoj je obilježena ova staza, ali na žalost, kao i većina ostalih brdskih/pješačkih staza (izuzev one sa Ilije) na Pelješcu, ni ove nema na kartama. Nema oznaka ni u samom mjestu da je staza u blizini, a ni pravih markacija putem (samo naslagana kamenja upućuju da je netko prolazio istim putem prije vas)..... Šteta da nismo svjesni kakvo blago imamo?!

** Točnu nadmorsku visinu brda ne znam, malo sam googlala, ali bez rezultata.... mislim da je tu negdi između 500 - 600 m.

3 komentara:

Isidora kaže...

ko da sam bila s vama...

Suz Ica kaže...

Prelepa priroda, bas sam uzivala u fotografijama :)

Asja kaže...

prekrasno! jadranska idila :)