26 studenoga 2014

Bolje ikad nego nikad

Ne znam koji od vas se sjećaju posta o preuređenju jednog malog apartmana objavljenog još prije sezone, e, pa od tad ovaj post čeka na objavu tome naslov koji je!
Uglavnom, kad radite nešto sami i prvi put svaki savjet je dobrodošao, ako ništa da vam uštedi vrime i smanji broj pokušaja i pogrešaka. Dragom i meni je ovo 5. prostor koji zajedno preuređujemo i usuđujem se reči da smo dosta toga putem naučili, a danas vam donosim par savjeta ako se uskoro spremate na avanturu samostalnog preuređenja intereijera.

1) Obrada zidova i pituravanje


Što i koliko posla vas čeka kad je pituravanje zidova u pitanju ovisi o stanju zidova. Zadnji prostor u kojem smo radili imao je velikih problema sa vlagom - plijesan po zidovima, 5-6 slojeva piture koji se gule samo što ih pogledaš, rupe na zidovima.
Prvo što morate napraviti jest uzet špatulu u ruke i ostrugati sve što se ostrugati da - sve slojeve boje, loš inkarat, komad zida koji se trv - SVE! Ovo je vrlo zamoran i iscrpljujuć posao, ali vrlo bitan korak da dobijete zdrav zid.


Nakon toga slijedi popravak napravljenih rupa i krivina. Veće rupe i najkritičnija područja (koja vlaže ili imaju plijesan) mi obično prijeđemo slojem Rofix 55 (mislim da je to smjesa koja se inače koristi za vanjsku izolaciju zidova - sada ima novi naziv, ali raspitajte se u dućanu u kojem kupujete, trebali bi prodavači biti upučeni) i prema potrebi stavimo i mrežicu (posebno u kantunima). Nakon što se taj sloj nanese i osuši preko njega i ostalih manjih rupica ide sloj gleta. Osušeni glet treba ostrugati prije bojanja.


- nekakvo osnovno pravilo pituravanja zidova je da površina mora biti suha i čista
- vrijeme vani bi trebalo biti isto tako suho i u buri da se zidovi ne suše predugo
- za manje prostore valja koristiti svijetlije boje da bi prostor izgledao veći, za niske plafone obavezno bijela boja
- ostatke boje po podu čistite odmah nakon bojanja prije nego se osuši, uštedit ćete sebi puno vrimena i živaca (metalna četka za pločice i mokra spužva za parket će biti dovoljni)
- skuplja boja obično znači manje ruka za pituravanje što znači manje posla - nemojte šparati kad je kvaliteta boje u pitanju
- u boju nije loše ubaciti neku vrstu fungicida (mi često koristimo tekućinu koja se zove Alcat) ukoliko imate problema s plijesni

2) Bojanje i obrada namještaja


Za bojanje namještaja vrijede ista pravila kao i za zid - dobra priprema je najvažniji dio posla bez obzira o kojoj vrsti materijala se radi. Metalne površine treba ostrugati i očistiti od ruzine (za nepristupačne dijelove možete koristiti antirost premaze koji reagiraju s ruzinom i konzerviraju je), drvene isto ostrugati i zaštiti premazima protiv crvotočine. Uvijek koristite temeljnu boju (posebno ako pituravate golo drvo/metal) prije boje koje želite.

- Za jednolično pituravanje bi svakako preporučila bojanje špricom/kompresorom ukoliko za to imate mogućnosti. Pošto većina vjerojatno nema tu mogućnost tada bi rađe izabrala bojanje valjkom (spužvastim) umjesto kista. Ravnomjernije se boja njime nanosi i manje boje se troši nego kistom.

- da biste potpuno jednolično obojali komad namještaja vrlo vjerojatno ćete morati nanjeti 2-3 ruke boje - za to treba vremena jer se svaki sloj treba dobro osušiti (24h) i finim brusnim papirom pobrusiti kako bi idući sloj bolje prionio na površinu

- nemojte misliti da ćete debelim nanosom boje uštediti vrime i da ćete tako umjesto 3 ruke dati samo jednu - izbjgavajte debele nanose boje


- decoupage novinskim papirom je vrlo efektna, a jeftina varijanta obrade namještaja  posebno onog napravljenog od umjetnih materijala (poput iverice).
- Kupovno decoupage ljepilo je vrlo skupo (ako uzmemo npr. količinu potrebnu za obradu trokrilnog ormara), ali zato postoje alternativne, jeftinije varijante - ljepilo za tapete u prahu koje napravite s više vode ili ljepilo za drvo pomiješate u omjeru 50:50 s vodom. Čisto okvirno, ljepilo za tapete dođe otprilike 20ak kn, a s količinom koju dobijete za te novce možete oblijepiti jedno 2-3 ormara.


Trebate paziti:

- Ukoliko koristite ove zamjenske varijante ljepila (posebno se to odnosi na ljepilo za tapete) da nanosite veću količinu ljepila
- nakon što se DOBRO osuši prvi sloj papira, odnosno ljepila, premažite još 2 puta površinu smjesom ljepila da biste zaštiti papir prije lakiranja (primjer na slici gore je rezultat moje nestrpljivosti i što se dogodi ako ne osušite dobro papir i ako ne na nesete dovoljnu količinu ljepila prije lakiranja).
- novisnki papir ubacite u posudu s vodom i stavite na suhu krpu da iscijedi višak vode. Na taj način ćete lakše s njime raditi.

3) reciklaža

Ako ste bili na ovom blogu više od 2 puta tada sigurno znate da volim reciklirati i da mi nema većeg gušta od raspadnutih stvari stvoriti nove


- stvari/namještaj od punog i kvalitetnog drva isplati se reciklirati ili restaurirati
- ono što sam naučila ovo lito - neke stvari se ipak ne isplati spašavati, neke stvari jednostavno treba baciti (poput ovog oronulog noćnog ormarića)


- Prije nego nešto odlučite baciti provjerite ima li na tom istom predmetu stvarčica koje bi se mogle iskoristi poput ručki, ukrasnih elemenata, brave i sl. - taj dio odvojite/rastavite, a ostalo bacite

- ako imate gdje odlagati stvari koje će 'jednog dana nećemu poslužiti' predlažem vam da ako bacate recimo stari kauč, da otvrite jastuke i ostavite spužvu ako je ona u dobrom stanju. Kasnije od nje možete napraviti ukrasne jastuke, ležaj za ljubimca i sl. (ili nered hehehehe - pogledaj sliku ispod).... Ladice recimo mogu poslužiti kao police.... ideja je bezbroj, samo otvorite Google ako vam nedostaje inspiracije!Da li vas ima koji planirate (i koji se usudite obaviti) preuređenje prostora u vlastitoj režiji? Da li će vam savjeti koristiti? Imate li i vi neka svoja iskustva koja bi mogla pomoći drugima pišite mi ih na mail nakit.tic@gmail.com ili ostavite komentar u postu.

1 komentar:

Suz Ica kaže...

Foteljica je ispala vrh!!! Ps. poslednja fotka me bas fino nasmejala, a i tekst koji ide uz nju :D