29 ožujka 2014

11. sretni tjedan

Ovaj tjedan je, za razliku od prošlog, bio pun lipih trenutaka i imala sam dana kada sam tila postat i više od jedne slike u 100 happy days projekt!

Znate ono kad imate neko zatišje, a onda, odjednom i neočekivano, dođe milijun stvari koje morate obaviti! Tako je i meni ovaj tjedan bilo s narudžbama.... a onda onaj osjećaj kad znate da privodite posao kraju i da sve ide po planu :) Taj osjećaj sam imala u sridu kad sam završila ovu ogrlicu!


U četvrtak su stigli čajevi iz šibenske Kuće čaja, jedan je odmah išao na degustaciju, a drugog evo baš pijem dok pišem ove retke i taj se lagano gura među omiljene, jednostavan crni čaj s karamelom.


U petak započinjem svoju avanturu sa štipalicama, predivan je dan pa sam to iskoristila i štipalice bojala vani na suncu.


Kako ti se lagano prikradu godine kad ni ne pomišljaš da u subotu izađeš vani?! Dapače, najveći je gušt leć pored njega na kauč, pokrit se dekicom i pogledat dobar film. Penzija....


Nedilju sam iskoristila medvjeđi luk i sušene vrganje koje sam dobila od mame (a ona od prijatelja Zagoraca) i napravila obid za prste polizat! Hehehe, kao, napravit ću malo više umaka da ostane za večeru, a onda na kraju pojedeš sve za obid :D


Ponedjeljak, cili dan u radnoj sobi, bojanje, točkice, prugice.... došla sam doma oko 21:30, napravila kako i upalila tv, virujte mi, nakon toliko točkica i prugica ovo je bio odmor za oči! A ova serija me uvik nasmije do suza i sad sam tužna jer je više ne prikazuju na tv-u.... :(


U utorak sam odlučila napraviti barem kratku pauzu od štipalica i uhvatiti friškog zraka. Na kraju se kratka pauza pretvorila u šetnju od 4 ure i u cca kilo kuka i šparoga :)


A vi, kako je vaš tjedan protekao? Sudjelujete li i vi u 100 happy days projektu, kako vam ide?

NakiTIĆ možete pratiti i na Instagramu - nakitićtina***

*** fotke s nakiTIĆem tagajte s oznakama #nakitic #nakiticblogspot
isprobane recepte s ovog bloga tagajte oznakama #gastrokutić #nakiticblogspot
HVALA!

28 ožujka 2014

Gastro kuTIĆ: Slana pita s medvjeđim lukom

 Možda ne tipično za jednu ženu, ali volim česan (češnjak) i stavljam ga u sve - meso, ribu, umake, slane pite.... Možda baš zato jako volim i medvjedji luk, bilo da je spremljen na salatu bilo kao glavni obrok.



Iako se, nakon kratke rasprave na Facebooku, ispostavilo da njegov brat, pasji luk (i još jedan kojem sam zaboravila ime) raste i kod nas na jugu ovaj koji sam ja imala ipak je bio s s kontinenta. Dio je pojeden u salati, a drugi dio sam iskoristila u kuhanom obliku, i to u dva navrata. Evo kako....


GALETTE S MEDVJEĐIM LUKOM

TIJESTO: 
40 grama zobenih pahuljica
200 grama integralnog brašna
120 grama maslaca
40 grama grisa
žličica soli
oko pola dcl hladnog mlijeka
1 jaje – razmućeno
po 1 žlica (mljevenih) sjemenki: suncokreta, tikve i sezama

Kao osnova za recept za tijesto mi je poslužila Anina slatka pita o kojoj sam već u nekoliko navrata pisala i na blogu (TU i TU). Malo sam ga doradila i napravila slanu verziju koja je ispala odlično! Radite ga kao i svako drugo prhko tijesto - u brašno pomiješano sa sjemenkama i soli utrljate komadiće masla, a zatim dodate razmućeno jaje s mlijekom i umiješate tijesto. Ukoliko vidite da se tijesto još mrvi možete dodati kap mlika (konzistencija mora biti čvršća, ali opet podobna za valjanje). Pustite ga da odstoji 20ak min u frižideru, taman dok vi napravite nadjev!


NADJEV:
vezica medvjeđeg luka (količina zapravo ovisi o ukusu)
1 poriluk ili 2-3 mlada luka
komadić pancete
jaje
ribani meki sir (cca 10 dkg)
mozzarella (jedno manje pakiranje, mislim da ono bude oko 20 dkg)
malo soli
žlica sezama

Sve sastojke narežete na sitne komadiće i zajedno dobro promješate. To je zapravo to.... Da sam imala više stavila bih još medvjeđeg luka, meni bi bilo pasalo da se više osjeti u pečenoj piti dok je dragom bilo taman.

Razvučete tijesto i rasporedite nadjev jedno 2-3 cm od ruba i zati rub prevrnete preko nadjeva i stavite peći na nekih pola sata, 180°C. Malo rubove tijesta poškropite maslinovim uljem da ne pocrne prebrzo.


Pečena je stvarno odlična! Mi smo još napravili umak od milerama (u pola milerama dodate žlicu senfa, kap maslinova ulja, malo soli i začina po želji - u našem slučaju curry i kim) koji je super nadopunio okus pite...


Još jednu manju porciju medvjeđeg luka sam iskoristila u umaku s puretinom i sušenim vrganjima. Bila je stvarno za prste polizat!

KONTINENTALNA PASTA

šaka sušenih vrganja
pureća prsa
vezica medvjeđeg luka
vrhnje za kuhanje
1 dcl bijelog vina
poriluk
sol
povrtni temeljac (ja koristim kocku za povrtnu juhu iz Bio&Bio)
pasta


Ovo je zaista jednostavan umakić za napraviti..... Najkompliciraniji dio jest potočati vrganje i pustiti ih da odstoje sat, dva, bez toga bi ručak bio gotov u manje od pola sata! 
Dakle, potočati vrganje, ocijediti ih i spremiti vodu u kojoj su se namakali. Na maslinovom ulju zažutite poriluk, dodate puretinu i vrganje, malo ih zapržite pa podlijete vinom. Kad vino ishlapi dodavate malo njihove vode i malo povrtnog temeljca. Krčkate tako jedno 15-20 min i pred kraj stavite vrhnje za kuhanje i pola sitno narezanog medvjeđeg luka. Kuhajte još par minuta, izgasite vatru i pustite poklopljeno koju min. U vodu za pastu dodajte one vode od vrganja i povrtnog temeljca (ako vam ih je ostalo od umaka) i umiješajte je u umak. Neposredno prije posluživanja dodajte preostali dio medvjeđeg luka, pospite parmezanom i tostiranim tikvinim sjemenkama!

Ako isprobate koji recept javite mi kako vam je ispao :)

27 ožujka 2014

2. čajna razmjena

Jučer sam primila čajni paketić iz Šibenika kojeg mi je poslala Petra.... Svakakvih čajeva mi je poslala i tako me razveselila! Odmah sam probala zeleni s mentom i malinom, onda popodne ovaj crni čaj Irish whiskey, i na večer još jedan iz njezinog paketa, za miran san..... Danas je na redu zeleni s đumbirom i limunom, upravo se voda za njega grije :) Hvala Petra još jednom, ulipšala si mi dan jučer!


A baš kao i u prvoj razmjeni potrefilo se da je isti dan kad sam primila čajni paket i onaj koji sam slala došao na odredište - Danki u Švedsku!

Danka mi je pisala i rekla da joj u Švedskoj najviše nedostaje miris livade, sunca i ljeta i da baš takve čajeve najviše voli - od travčica koje rastu na Balkanu. Iako sam ovaj put imala namjeru slati 'neobične' čajeve koje sam kupovala u zadnje vrime ipak sam se, po njezinoj želji, bazirala na domaće čajeve. Poslala sam joj jednu mirisnu cvjetnu mješavinu ruže, lavande, gospine trave i lista divlje kupine, zatim cvjetove kadulje (njih sam očito naumila svima slati, ali ne mogu odolit tom mom malom otkriću, naprosto me oduševljava) i popunac (majčina dušica koja je upravo počela cvjetati i vrijeme joj je za branje). Dodala sam još čajeve kupljene u splitskoj Kući čaja, prva je biljna mješavina - Swiss herbal infusion, a druga je kombinacija crnog i bijelog čaja - Creamy Berry.

Osnovno pakiranje sam napravila kao prošli put - prošivanjem papira, ali ovaj put sam koristila nježan točkasti krep papir.


Čajeve sam punila u filter vrećice, koje sam zatim stavila u sašivene kesice. Na papiriće sam ispisala vrste čajeve, sastav i način spremanja te sam ih vezala satenskom trakom za vrećicu.


Napravila sam i poslala joj i mali magnet za frižider....
Inače, ovo mi je vrlo draga kombinacija boja, nježna pistaccio i ljubičasto roza.... Onako su obje nježne i nekako mile....


Nadam se da sam Danki uspila kroz čajeve bar na kratko, dok ih ispija, približiti topal jug i dozvati joj u sjećanje livadu, ljeto i more :)


Edit: Danka je stavila na Fejs  fotku čajeva :)


26 ožujka 2014

Just another random post

I dok preživam današnji obid kojeg je savršeno pripremio dragi, mislim se kako bi bilo dobro da se bar kratko javim i napišem par riči.... pa makar samo - živa sam!
Ovih zadnjih par dana ne izlazim puno iz radne sobe, osim da se prošetam s Lu ili da pojedem nešto ili skuham čaj....


Zaokupirale su me štipke, njih 400 komada! Rok za izradu mi je ovaj vikend tako da punom parom bojam, lipim, slažem, točkam... Iako je tempo ubitačan ipak ide po planu!


Sinoć sam konačno završila s bojanjem, danas su cure gotove i s fjokima... ostali su još dečki i njihove kravatice! Ako danas završim i njih, sutra podloge znači da u petak mogu krenit za Zagreb... juhuuu!! Veselim se putovati, pa makar i samo na 2-3 dana.... promjena sredine će mi dobro doći! Samo da me vrime posluži bolje od ovoga sada....

I da, sjetih se da je moj blog ipak prvenstveno tu radi nakita i nakiTIĆa pa vam htjedoh pokazati dvije kragnice koje sam nedavno radila (ima još nekih stvarčica rađenih po narudžbi, ali njih još ne mogu pokazati, ali doć će i one na red).... Nisam zaboravila ni broševe, ni narukvice, ni prstenje, ni naušnice... bit će toga uskoro još, samo da odradim štipke, i sve će doći na red :)



Follow nakiTIĆ on Instagram

22 ožujka 2014

10. sretni tjedan

Ovaj tjedan je bio kaotičan. U emocionalnom smislu - doslovno kaotičan, a osim emocionalnog ni zdravstveno stanje nije puno bolje - već 4-5 dana kašljem, kišem i šmrcam po par paketića maramica dnevno.... No eto, ide vikend, emocije su se smirile, čini se da i prehlada ide na bolje, a vani je sunčan dan, još jedan :)

Unatoč svemu navedenome uspila sam pronaći svoje male sreće, svaki dan protekli tjedan.... Evo kako su oni izgledali:

Srijeda - Dubrovnik; pola starog društva je tu, druga polovica u mobitelu na Viberu tipka iz Zagreba :)


Četvrtak - novi čaj i novo pakiranje omiljenih keksa.... činilo mi se da jedino fali da sve to pijem/jedem u Londonu. Taj dan sam tila i pobić, di god, a London ne bi bio loš izbor!


Petak - prekrasan dan za otkrivanje starih Peljeških putova. Slikano negdje na relaciji Oskorušno - Kuna. Predobar  makadamski put za biciklističku ili pješačku rutu, moja topla preporuka (skretanje na okukama od Zagrude prema Oskorušnu)


Subota - sadnja patata u jutro, popodne akcija čišćenja Trpnja - navečer kauč, dekica i prčkanje po mobitelu. Našla sam sliku za koju nemam pojma da je slikana, a nasmijala me :)


Nedilja - opet vani i opet u brdima. Volim proljeće i volim planinarit (ili brdarit, na Pelješcu osim Ilije i nema baš planina, sve su to brda). I volim piknike!


Ponedijak - nakon, što mi se čini, 100 godina konačno u svom malom carstvu šijem i radim sa omiljenom zelenom bojom za omiljenu TIĆoljupku


U utorak mi je rano dan započeo sa smješkom - dobila sam mms od Eme na kojoj njezina mala mišica Laura nosi nakiTIĆevu trakicu! Premedena je :)


Pratite nakiTIĆ na Instagramu i hashtagajte sebe s nakiTIĆevim stvarčicama #nakitic ili #nakiticblogspot
Unaprid vam na tome zahvaljujem :)

21 ožujka 2014

Gastro kuTIĆ: Darkovi keksi

Nedavno sam naletila na jedan muški kulinarski blog (je li se to samo meni čini ili je ženskih {food} blogova puuuno više od muških, zapravo, mislim da je ovo prvi te vrste na koji sam ja nabasala?!), Darkova Web Kuharica, na kojem sam pronašla super jednostavne kekse sa bananama i zobenim pahuljicama. Keksi su zdravi, gotovi u svega 15ak minuta i ukusni.... bar tako Darko kaže.
Skeptična kakva jesam nisam odolila, a da ne iskušam recept već unaprid pomalo sumnjajući u ishod. Unatoč mojim sumnjama pokazalo se keks sa samo dva sastojka ipak može bit ukusan. No.... Keks sa ista ta dva sastojka + još koji ipak može bit malo ukusniji. Ah, ne bi ja bila ja da nisam bar nešto malo prominila na receptu.... Evo moje verzije Darkovih bananastih keksa:


ZOBENI KEKSI S BANANAMA
original recept možete pronaći TU

2 veće (pre)zrele banane
100 g zobenih pahuljica
1 dcl mlijeka
pola žličice cimeta
par kapi limunova soka
1-2 reda bijele čokolade (ovisi koliko slatke kekse volite)*
*čokoladu možete zamijeniti medom ili nekim drugim sladilom

+

dodatak po izboru: borovnice, jabuke, mindeli, sušeno voće, komadići čokolade.... 

Dakle, moja verzija ovog keksa vjerojatno nije zdrava kao Darkova, ali je još uvijek jednostavna za napraviti.... Za početak pospite pahuljice cimetom i prelijte mlijekom. Pustite da malo odstoje dok ne omekšaju (jedno 15ak min). U međuvremenu banane prelijte limunovim sokom i izgnječite ih. Dodajte im omekšale pahuljice (ocjedite im višak mlika ako ga ima) i sitno naribanu čokoladu i sve promješajte. Ovime ste dobili osnovnu smjesu i od nje možete raditi kekse, no, ovo je isto tako faza u koju možete dodati komadiće tamne čokolde, sušeno voće ili komade svježeg voća da biste ih malo 'začinili'. Žlicom rasporedite 'tijesto' na papir za pečenje i stavite ih peći u ugrijanu pećnicu na 200°C jedno 15-20 min. Dok su vrući malo će vam se ljepiti za papir, zato pričekajte za probavanje koju minutu da se malo prohlade ;)


Ja sam napravila duplu smjesu i radila tri verzije: s borovnicama i listićima kokosa, s bademima i s karameliziranom jabukom (dan prije sam ih radila za punjenje palačinki pa sam iskoristila ono što je ostalo). 

Jedna stvar na koju vas moram upozoriti - birajte smećkaste banane, nikako zelene - razlika u okusu je golema. Također, na količinu od 100 g zobenih pazite da stavite veće banane, u protivnome malo smanjite količinu pahuljica da ne budu presuhi. 
Dobra je fora s ovom smjesom što ju možete pojesti i onaku samu, prije pečenja, a da vas pri tome neće zaboliti stomak :)


Javite kako su vaši ispali :) U slast!

13 ožujka 2014

9. sretni tjedan

63 dana je iza mene i sretni projekt fino napreduje :) To mi je jako drago tim više što sam u zadnje vrime imala krizne trenutke i umalo odustala! No, idem dalje....

Srijeda.... Nakon par pokladnih dana koji jesu bili zabavni i uzbudljivi, ali i iscrpljujući za nas koji smo ih organizirali, konačno dan odmora! A odmor je bio i od kuhinje pošto je obid skuhala mama od A..... Najbolji obid je onaj kad dođeš na gotovo!


Četvrtak još sabiremo dojmove maškara, pripremamo prosvjed protiv gradnje termoelektrane u Pločama i čakulamo preko Fejsa.... Ta mala ovčica i krokodil su mi fora i nasmiju me jer mogu biti savršeno prikladni da dočaraju sliku.....


Petak, nakon 3h čekanja u bolnici na red za pregled dašak friškog zraka i prvo točanje noga u moru ove godine vraćaju u život!


Subota - savršen dan za planinarenje! Jedva čekam iduću priliku (nadam se već ovaj vikend) da opet negdi pobignemo!


Nedjelja - prognoza za cili tjedan, osmjeh od uha do uha!


Ponedjeljak - ono kad ti se jede slatko, a na netu nađeš recept za brzinske kolačiće sa samo dva sastojka i skeptično kreneš u izradu istih i onda ih izvadiš iz peći i vidiš da zaista jesu ukusni! Btw, ako nekog zanima 2 banane + 100 g zobenih pahuljica (sve izgnječiti, na papir za pečenje, 15 min na 200°C). Ja sam u pola dodala komadiće čokolade, a u pola cimet.


Utorak - Konačno sam otišla u frizera (zadovoljna novom frizurom).... 3-4 ure me nije bilo doma, a moj repić me dočeko k'o da me nije vidio a bar jedno tjedan dana.... Nekad mi se čini da će poletit kako mahnito maše repom!?



Ako želite, Moj nakiTIĆ možete pratiti i na Instagramu pod nakitictina.

*** 
Iskoristit ću priliku i tu na blogu da vas potaknem da se slikate s nakiTIĆem, postate fotku na Instagram ili Facebook s oznakom (hashtag) #nakitic i najbolju sliku ću nagraditi jednim malim iznenađenjem :) 

10 ožujka 2014

Dobro jutro selo (moje) malo!

Kad živiš u malom (polu)otočkom mistu lako ti se, posebno zimi, dogodi da upadneš u kolotečinu.... Svaki dan izgleda jednak onima koji su prošli, a ničim drugačiji onima koji tek slijede.... i tako sve do sezone (i onda opet nakon nje)! Uz tu kolotečinu ruku pod ruku ide svakodnevno žuganje (ilitiga prigovaranje) kako se ništa ne događa, kako nikoga nije briga, kako propadamo i kako nas za koju godinu više neće ni bit jer će se svi iselit u gradove (i iz Hrvatske).... Nisam bila daleko od tog stanja prethodnih godina, ali ove sam se odlučila pokrenit i ne čekat da netko drugi napravi ono za što smo svi odgovorni - bolje sutra!

Tako je otprilike krenila moja priča s učlanjenjem u udrugu Trpanj odma'. Nadala sam se da će se nešto pokreniti u našem malom mistu, ali sam isto tako sumnjala u to poznavajući narod koji tu živi, latargiju koja ih lako čapaje, čangrizavost za sve što je novo, lude riči za sve koji išta pokušavaju napraviti. Ipak, selo malo mi je pokazalo da ipak može, hoće i treba nešto da ga pokrene i probudi iz duuubokog dugogodišnjeg sna!

Eto, sad kad znate uvod evo zašto se bloganje zadnjih misec dana pretvorilo u nasumične postove s vrlo malo novih radova - pokladi!
Krenili smo s idejom da u Trpanj vratimo tradiciju maškara koja je bila zaista jaka (toliko da su se čak izdavale i pokladne novine), a nepravedno zapostavljena i zaboravljena već desetljećima. U prvom misecu počeli smo s planovima, a realizacijom se bavili cijelu veljaču. Udružilo se i mlado i staro i zajedno smo napravili zaista puno.....

Najviše smo vremena potrošili da bi uopće dvoranu i prateće objekte u kojoj su se trebali održavati bali (ples) doveli u pristojno stanje, a onda još toliko vrimena na njezino uređenje! Papirnate zastavice, baloni punjeni konfetama, plakati (napravljeni od starih novina btw), govornica, punpuni (također od novina), maske rađene na dječjim radionicama koje je također udruga organizirala - sve je to rađeno samo za ovu prigodu!




Kad gledam ove slike prije/posli stvarno osjećam ogroman ponos i veselje što sam bila dio te cile priče.... Posebno mi je drago što se u našem malom mistu na kafama neko vrime nije pripovidalo o tome kako ništa ne vaja nego kako su dobri pokladi bili! A ono najvažnije - već se planiraju maske za dogodine! Trpanj se probudio.... konačno!

Do idućeg posta vas ostavljam s 'malo' slika s trpanjskih dana o poklada (bali, dječji bali, suđenje Pamrav Krnjevalu koji je btw imao 4 m i paljenje Krnjevala).....