29 travnja 2014

Romantičari

Nedavno sam imala narudžbu par broševa, a u svakom je trebala bit čipka. Prva misao mi je bila - pa kud s toliko čipke?! Ali, onda kad sam ih krenila radit nekako su se boje i oblici posložili i nastao je niz romantičnih broševa..... S obzirom da mi je baš jučer stigla nova pošiljka čipkastih trakica u boji mislim da ću uskoro nastaviti ovaj romantični niz :D


Broš sa sovom je dostupan odmah, ostale mogu napraviti u sličnoj kombinaciji boja. Ako ste zainteresirane javite se mailom na nakit.tic@gmail.com

28 travnja 2014

How to: uštediti prostor jeftinim trikovima

Kladim se da sve imamo isti problem kad je hobi u pitanju - kako se zalihe materijala gomilaju tako se slobodan prostor smanjuje! S vremena na vrime mi se upali lampica i skužim da mogu jeftinim trikovima uvesti (malo) reda u svoj kreativni prostor. I onda kad su tako jednostavna rješenja u pitanju zapitam se 'kako se samo toga nisam sjetila ranije?!'.

Dakle curke, danas dijelim par takvih jednostavnih rješenja u nadi da će vas potaknuti da i sami iskoristite sitnice koje imate po kući i olakšate si život!

Ova prva stvar me spasila jer već dugo muku mučim s trakicama koje koristim za izradu nakiTIĆa!


Sve što mi je za nju trebalo jest 2 valjkaste letvice kupljene u Bauhausu (obično su duge 2 m, a koštaju 15ak kn), bušilica i par kukica.* Na ovaj način sve su trakice vidljive, ne gužvaju se, ne smetaju i ne troše dragocjen prostor u kutijama.
 

 * žao mi je što nisam slikala zid s letvicama prije nego sam stavila trakice, ali od uzbuđenja sam zaboravila// Probuše se rupe, stave tiple, u tiple kukice  s malo dužim navojem tako da ostane dovoljno velik razmak između letvice i zida, provučete kroz njih letvice i to je to. Ja sam još stavila kvačice na letvicu iza kukica kako se ne bi izvlačila, ali to nije nužno.

Sve se mi cure packamo, trackamo i trošimo kremice za ovo ili ono. Najdraži među kremicama mi je Zagrebački melem i s godinama sam skupila poprilično njegove ambalaže. I evo, tek sam se prije par dana sjetila da ih mogu za nešto iskoristiti!


 .... za ostatak boje! Znate kad mućkate svoje boje pa te boje uvijek ispadne više nego vam treba. Do sada sam višak bacala, a odsada ću je stavljati u melemove kutijice i tako koristiti opet!


 Ova iduća ideja mi je isto spasila nešto živaca.... Znate onu plastičnu ambalažu u koju bude upakirana mrkva? E, kako biste napravili kutiju trebaju vam takva dva komada plastičnih 'zdjelica', bušilica i par alkica.....


Spajajući dva dijela dobijete preklopnu kutiju koja je uz to i prozirna pa odmah vidite što imate unutra. Ovdje možete spremati recimo vrećice s alkama ili perlama, trakice i sl., a da ne pada prašina po njima (ukoliko ih ne koristite često).


Tu su još i staklenke koje su idealne za sve sitnice poput perlica, botuna, razno raznih privjesaka, ali dobro, toga ste se sigurno već i same sjetile....


... i limenke za škare, kemijske i kistove, na koje pak možete nanizati trake i selotejpe pa i tako malo ušparati prostora, a i pri ruci su vam ako ih češće koristite.


Svega se zapravo nađe po kući što možete koristiti za držanje svojih hobi stvarčica. Recimo, za konce su idealne one plastične posude koje stavljate u ladice za držati beštek (ova moja je nešto starija verzija toga, samo je u dijelovima).


Ako niste redovito na blogu na idućim linkovima možete potražiti još ideja za uštedu prostora ili prenamjenu starih predmeta u nove vrlo korisne predmete:

- držač za lance
- kutijice za lance
- držač za trakice
- police
- ideje za radnu sobu
- staklenke
- staklenke za čajeve u rinfuzi

Nadam se da će vam neke od ideja koristiti! 
Šaljite fotke i pišite na nakit.tic@gmail.com kako vi rješavate problem nedostatka prostora :)
-

26 travnja 2014

Few of my #1happymoment(s) last week

Kako je projekt 100 happy days završio tako sam nastavila postati sretne trenutke kroz tjedan, ne nužno svaki dan, ali ipak.... Shvatila sam kroz proteklih 100 dana da je moguće baš svaki dan naći nešto lipo i nešto čemu se vridi nasmješit koliko god da je dan loš.....

S vrimena na vrime ću bez puno riječi postati svoje sretne trenutke tu na blogu, a možete mi se i vi priključiti tako da tagate svoje fotke objavljene na fejsu ili instagramu sa #1happymoment



NakiTIĆ možete pratiti i na Instagramu - nakitićtina***
*** fotke s nakiTIĆem tagajte s oznakama #nakitic #nakiticblogspot 
isprobane recepte s ovog bloga tagajte oznakama #gastrokutić #nakiticblogspot 
Svakodnevne sretne trenutke  #1happymoment
HVALA!

Nadam se da ćete mi se i vi pridružiti :)

25 travnja 2014

Gastro kuTIĆ: kako iskoristiti domaće neprskane limune

Vrime je za branje limuna pa sam ove mirišljave domaće iskoristila i osušila im koru (zajedno s koricom naranče i đumbirom).



Treba im jedno 3-4 dana na zraku da se suše, a kad se osuše se smežuraju u kuglice i od ove količine ostane možda petina. Kad ih čistite samo pazite da ne izrežete i onaj bijeli dio ispod kore, on je gorak pa će pokvariti aromu.... Ako vam je lakše, možete koricu jednostavno naribati.


Inače, sušeni limun koristim kao dodatak čajevima. Tako sam u posljednjoj čajnoj razmjeni napravila svoj osvježavajući ljetni mix - sušeni limun, đumbir, lavanda, menta i zeleni čaj. Možete ga koristiti i kao začin u kuhanim jelima ili, ako ćete ga rezati još sitnije, u kolačima. 

Ja sam od svježe korice napravila aromu limuna (kojoj također možete dodati i sušeni limun), a od soka sirup.



AROMA LIMUNA
isjeckana korica 2 limuna
3 dcl vodka
Limunu ogulite koricu tako da nema onog bijelog dijela koji je gorak. Isjećete je na trakice i stavite u bocu u koju ulijete vodku. To je to.... 2-3 puta dnevno promješate i ostavite koji dan. Već drugi dan je potpuno limun preuzeo miris. 
 

SIRUP OD LIMUNA
(1 l)
1/2 l iscjeđenog limuna
par kolutića svježeg đumbira
2,5 dcl vode
2 dkg šećera

Prvo napravite šećerni sirup tako da pomješate vodu, šećer i đumbir i pokuhate dok se šećer ne otopi. U mlaki sirup dodate ocjeđeni sok od limuna. Prelijte u bocu i držite u hladnjaku.
Umjesto đumbira možete dodati svježu mentu, u kombinaciji s limunom je super. Također možete smanjiti količinu šećera u sirupu, taj dio ovisi o tome koliko slatki sirup volite. Kako sada raste bazga probat ću idući put dodati i nju....

Igrajte se i vi pa mi na nakit.tic@gmail.com javite rezultate :)

24 travnja 2014

3. čajna razmjena

O kako vrime leti.... sjetim se toga tek kad nešto odbrojavam :) Moja treća čajna razmjena je upravo odrađena... Ovaj put sam čajeve slala u Rijeku i to po prvi put muškoj osobi pa nisam tila pretjerivati s mašnicama, bojama itd., nego sam se zadržala na minimalnom. Bar mislim....

Odlučila sam raditi origami kuverte od vintage papira...


.... i konačno iskoristiti ovu alatku koju sam još davno kupila u Lidlu za jedno 30ak kn. Služi za ostavljanje reljefnih pečata. Otkrila sam da je pogodnija za malo deblji papir ili hamer, na ovom mom tankom papiru nije baš najbolje fukcionirala, no, eto....

Ovaj put sam slala razne čajeve, neki su iz Španjolske, neki iz Švedske, neki iz dućana, neki domaći*, neki su u vrećicama, neki u rinfuzi..... 
*(o ovom domaćem ću pisati malo više u idućem postu)

 
Meni je pak stigao mirisni paketić od Mirjane koja živi u Kladovu. Stigli su mi čajevi koje uglavnom nisam probala ranije pa im se baš veselim :)

23 travnja 2014

TuTIĆ: škafetrakičar

Već prije sam preuređivala stare škafete, nedavno sam od njih radila police za radnu sobu, a jednom držač za lance - škafelanac. Jučer sam tako, uz malu pomoć dragog, napravila još jednu reciklažu starog škafeta, a ovaj put je nastao držač za trakice - škafetrakičar :)


Već dugo skupljam trakice i sad ih se već skupio fin broj. Stižu mi namotane na kolut stiropora koji se vječito odmotaje tako da di god ih smistim nikad nisu uredne, ni pregledne, a i lako se iživciram kad mi treba 10ak cm trakice, a odmota se jedno 2 m! Bilo je krajnje vrime da ih dovedem u red!


Našli smo stari škafet, dragi ga je pobrusio i probušio rupe koje odgovaraju rupama u stiroporu (uzela sam najveći kolut i označila sredinu kruga) i tako na dvije strane škafeta.


On je dakle probušio rupe i izrezao mi dva komada žice na koje ću nanizati trakice. U dućanima tipa Bauhaus imate za kupiti drvene valjkaste letvice koje možete same rezati običnom pilicom ili ih čak date izrezati na mjeru u dućanu, mislim da to rade besplatno (u slučaju da nemate mušku ruku da skoči u pomoć)


Sad moj dio posla.... bojanje....


...ukrašavanje točkicama....


.... i malo decoupagea! Ove genijalne sovice sam kupila u Zagrebu još prije sto godina, a evo, sad su se savršeno uklopile. Premazala sam podlogu ljepilom, pustila da se osuši pa postavila salvetu na željeno misto, prekrila papirom za pečenje i prepeglala.


Kasnije sam je još jednom prešla ljepilom za decoupage da je zaštitim. Nanizala sam trakice, ali su se svejedno odmotavale pa sam im nadodala štipalice koje sam imala doma. Za ovaj dio će vam poslužiti i one plastične štipalice koje kupite u 'sve po 9' dućanima (bar za tanje trakice), nastojte izabrati one koje se mogu dosta raširiti.


Ja sam prezadovoljna kako je ispalo na kraju! Sve se nekako posložilo i sad bi samo buljila u te boje i te slatke sovičaste oči :D

I eto kako je mala promjena napravila veliku razliku..... A baš na tu temu vam pripremam jedan zabavan post, bit će zanimljivih cakica za uštedu prostora!


19 travnja 2014

Uskrs 2014. - ponekad treba znati kada stati

...eeee, svake godine to ponavljam iznova i nikako da naučim! To bojanje jaja nikako da završi kako treba - lani sam eksperimentirala s duck tapeom i prirodnim bojama di mi je pola jaja puklo (iako, ova koja su ostala čitava su bila zgodna), a preklani sam isto išla izvodit kerefeke pa sam na kraju sva jaja morala bojati iznova (i opet ih je pola puklo).

Na žalost, ni ove godine nije puno drugačije......

Evo ovogodišnje uskrsne priče.


Na radionici za izradu penganih pisanica* prijateljica je donila ova lipa bila jaja (gore na slici), baš onakva kakva budu na američkim blogovima sad oko Uskrsa. Naučila me kako ih izbjeliti pa evo sad ja vama prenosim recept - u mješavini alkoholnog osta i vode (pola - pola), kuhajte jaja jedno 10 min na tihoj vatri. Još vruća ih lagano isperite pod mlazom vode s četkicom za zube i to je to. Na ovaj način im zapravo dignete gornji smećkasti sloj i ostanu fina bijela, ali im je i kora malo tanja radi toga.

Doma sam naumila jaja raditi na baš takav način, samo s jednom razlikom - nakon penganja sam jaja odlučila izbjeliti umisto obojati. I super su ispala.... da sam samo na tome stala.....

Dakle, ako se odlučite sami pengat jaja treba vam par sitnica - alat napravljen od batučica i komada grančice...


.... komadić pčelinjeg voska i plamenik.


Vosak se mora dobro, dobro ugrijati i zatim krećete - umočite baotučicu u vosak i crtica po crtica obojate jaje. Bitno je da su vam jaja očišćena od nečistoća i da nisu prehladna kako se vosak ne bi prebrzo hladio i skidao s jajeta. Radite kratke poteze i s malo strpljenja možete napraviti fine ukrase. Ove godine, moji ukrasi su bili početnički - točkice i prugice na razno razne načine.


U teću u kojoj kuhate jaja stavite na dno krpu kako ne bi udarala o dno posude i razbila se. Moja su ispala totalno fora, ovaj pengani dio je zapravo ostao smećakasti i reljefni.


No, kao što rekoh, tu priči nije kraj.... Kako sam ih izbjelila 10, a od tih 10, 6 je bilo penganih od kojih su 4 ispala dobro, 2 malo bljeđe, stoga sam odlučila da ću ih još ekstra obojati i to u cikli i kupusu kao lani. No, ovaj put, pametno, nisam stavila čistu vodu nego sam ih preko noći namakala u mješavini s ostom i vodom i naravno, u jutro sam dobila tvrdo kuhana jaja - bez kore! Znači - ne namakati jaja u visokom postotku alkoholnog osta duže od 15 min!!

Sad sam ostala na 6 jaja. Dobro, nije kraj svita, odlučih ova tri ostavit kakva jesu, a druga tri i opengat i obojat opet. Pukla dva od tri. OK, sad sam ostala na 4 jaja! 3 bila i jedno obojano. Kako sam još uvik zadovoljna ovim bilima idem ih ja pokazat sestri i mami od A. Putem (a put se odnosi na 15ak skalina) padnem i razbijem dva! Izvrsno! Od početnih 10 završila na 2 jaja!

Srećom, s ovim puknutima u drugoj turi penganja/bojanja stavila sam i par openganih na radionici (a koji se nisu prodali dan ranije) i ta su preživila!


Od svih, bijelo je na kraju ipak najlipše.... Tribala sam znat tu stat i imala bi 10 prekrasnih bijelih jaja u košarici. Znam za dogodine.... Bilo kako bilo:

Sretan vam Uskrs svima! 
Uživajte u par slobodnih dana i druženju s obitelji i prijateljima.... 
i u dobroj hrani - al' ne zaboravite stati na vrijeme ;))


* Penganje je bojanje jaja otopljenim pčelinjim voskom te nakon toga kuhanje istih u kapuli. Dio koji je bio premazan voskom ostane u prirodnoj boji jajeta, a ostatak kore pocrveni ili posmeđi, ovisno o količini lučine. Radionicu je organizirao ogranak Lige protiv raka Trpanj (sve pisanice su išle na prodaju u dobrotvorne svrhe)

18 travnja 2014

14. sretni tjedan - the end!

Došao je, kraj mog sretnog projekta! Sretna sam jer sam uspila, a opet osjećam neku tugu jer je gotovo.... Mislila sam nastaviti sa slikavanjem, ali sada više nisam sigurna..... Možda neće više to biti - to, a možda i hoće.... Da nazovem buduće sretne trenutke oznakom #happymoments biste li mi se pridružili?

Bilo kako bilo, zadnji sretni dani su uhvaćeni okom mog iphonea i izgledali su ovako:

Srijeda - eksperimenti u kuhinji koji ispadnu baš onako kako si zamislio su za mene neprocjenjivi! A taj dan sam donila odluku da ću ubuduće jesti (i kuhati) više juha. Ova je bila od medvjeđeg luka, celera i mindela i bila je fantastična!


Četvrtak - rad na DIY projektu o kojem razmišljam skoro godinu dana. Neki nelagodan osjećaj da se trud neće isplatiti me prevario! Bio je to dobar dan!


Petak - Sunce prži mi roštiljamo i uživamo u hladovini! Nije samo hrana koja me čini sretnom (koka na gradele, gljive i šparozi ubrani 5 min prije također sa gradela, salata sa 5-6 vrsta povrća - koga to ne bi veselilo?!), tu je i dobro društvo :)


Subota - U četvrtak sašivena u subotu u skitnji! Moja kotula od košulja!


Nedilja - opet jedem, ali opet, nije to razlog zbog kojeg sam sretna, nego onaj osjećaj kad se popneš na skoro 1 km nadmorske visine, a od tud puca pogleda na kilometre modrog prostranstva i sve otoke koji ga krase! Predobar je osjećaj, a pogled još bolji!


Ponediljak - stigao novi kolut elastične trake... Roza + šljokice = kič, ali ne marim, nekako mi je baš 'sjela' i čvrsto sam odlučila da mogu od nje napraviti originalan komad nakiTIĆa!


Utorak -Batman i Robin u formi štipalice?! Da, mogu ja to! Smijala sam im se jedno po ure.... pogotovo Robinu! Stvarno su mi začinili dan!


Srida - penganje jaja - šaranje jaja pčelinjim voskom - za trpanjski ogranak Lige protiv raka. Bojim se da moje šeprtljave početničke pisanice nitko neće tit kupit ;) Practice makes it perfect - dogodine će bit bolja!


Četvrtak - #100 of #100happydays project! La comedia é finita!


NakiTIĆ možete pratiti i na Instagramu - nakitićtina***
*** fotke s nakiTIĆem tagajte s oznakama #nakitic #nakiticblogspot
isprobane recepte s ovog bloga tagajte oznakama #gastrokutić #nakiticblogspot
HVALA!

Sretne trenutke nakon '100 happy days' projekta nastavljam postati preko Instagrama s oznakom #1happymoment 
Nadam se da ćete mi se i vi pridružiti :)