27 svibnja 2015

How to.... work with epoxy resin

Hej ho! Svačim nečim sam bila zaokupljena proteklih dana, tjedana zapravo, pa baš i nisam puno razmišljala o blogu. Imam tu i tamo nalet grižnje savjesti jer sam ga zapostavila, ali to dođe i ode :)
Uglavnom, radove na katu smo priveli kraju, ali nisam još sve upicanila pa onda nisam ni slikala, a skužila sam da mi fali dosta slika 'prije', a bez njih efekt iznenađenja će stvarno izostati. Spremam i lustere za sobičke, ali i tu sam nekako stala i zapela i sve tako nekako nešto započeto, a nedovršeno. Malo sam i rastresena, teško se koncentriram i ne nalazim inspiraciju baš olako pa onda nekako svi projektići negdi zapnu.....

Evo, tako je i sa ovom smolom o kojoj ću danas pisati - kupila sam ju u Italiji na sajmu (koštala je 15 EUR, 320 g)još u drugom misecu i tak sam nedavno s njom odlučila nešto napraviti?! A onda kad sam nešto napravila sam pola toga bacila u smeće.... pa sam nakon 10ak dana opet išla nešto raditi s njom i opet je pola završilo u smeću...... Na kraju sam ipak morala pogledati milijun videa i pročitati milijun tutorijala da bi i sama došla do zaključka da sa smolom i nije baš tako jednostavno raditi kao što se čini. ALI, nije nemoguće, dapače, kada savladate osnove onda je puno lakše.... pa tako je sa svim u životu, zar ne?!


1) MIJEŠANJE

Na slici gore je moja smola.... iako ih se većina mješa u pola pola omjeru, ova moja se miješa u omjeru 6:10 što miješanje čini malo kompliciranijim. No ništa strašno. Prvotna ideja je bila da sa medicinskim špricama uzimam mjere i tako ih pomiješam u točnom omjeru. Nije loša ideja osim što ovo rezultira većim brojem balončića, a to želite izbjeći. Na kraju sam mjere uzela uz pomoć kuhinjske digitalne vage (u nedostatku one preciznije). Dosta videa savjetuje ulijevanje svake komponente u odvojene posude pa zatim miješanje, meni se to čini nepotrebnim pa sam pomiješala sve direktno u jednu posudu. Koristila sam obične plastične čaše kojima sam odrezala vrh tako da budu pliće. Ako ćete koristiti njih birajte one koje imaju ravno dno, ja na to nisam pazila, a bilo bi mi lakše da jesam.


Iako se većina balončića koji nastaju miješanjem kasnije mogu ukloniti moj savjet jest da ih nastojite svesti na što manju količinu jer ćete time sebi uštediti puno živaca. Smolu morate dobro, dobro promiješati (u mom prvom pokušaju miješanje je trajalo 5 sekundi i rezultat je bio medaljon koji se ljepio i 3 dana nakon izrade). Morate je miješati polako, kružnim pokretima barem minutu-dvije. Iako je miješate polako, opet će se stvoriti balončići, ali količnski ni blizu onome što dobijete da na to ne pazite (naučeno u pokušaju drugom).
Na jednoj od bezbroj stranica i videa koje sam pogledala pronašla sam savjet da se smola stavi u vruću vodu da odmiruje nakon miješanja par minuta. Meni se ovaj trik pokazao korisnim jer je zaista nakon toćanja dosta balončića nestalo. Svakako pazite da vam voda ne kapne u smolu jer će nakon toga biti beskorisna.


2) PRIPREMA PODLOGE

Do sada sam u smolu stavljala samo fotografski papir pa ću ovaj put pisati samo o tom materijalu. Dakle, pokušaj prvi/ na podlogu sam stavljala pattexovo ljepilo pa fotku pa smolu bez velike pauze za sušenje. Greška! Ako ne dadete dovoljno vremena ljepilu da se osuši tada će smola 'napasti' mjesta gdje se ono nije osušilo i tu će doći do potamnjenja papira.


Ovo možete izbjeći na način da koristite decoupage ljepilo kojim ćete 'zatvoriti' fotku u par slojeva. Na jednom videu sam našla da je optimalan broj slojeva 3, ali u mom zadnjem pokušaju sam dodala još jedan, za svaki slučaj. Obavezno pričekati da se svi slojevi ljepila doooobro osuše inače će posao biti uzalud. Neka vas ne zabrinu potezi kista koji su na svijetlu vidljivi na fotografskom papiru. Smola će to sve livelirati.


3) TRIKOVI

Smola se ne lipi na papir za pečenje. To je svakako dobro znati. Površinu na kojoj radite sa smolom prekrijte ovim papirom i olakšajte sebi kasnije čišćenje. Ovo može biti, ako ne baratate s njom kako treba, poprilično 'messy' zanimacija.

S obzirom da sam u prva dva (propala) pokušaja smolu uljevala u medaljone dok ljepilo još nije bilo suho odlučila sam probati smolu stavljati direktno na fotopapir i to bez prethodnog premazivanja i bez ruba koji bi držao smolu na okupu. Izvedivo je :) Nije došlo do promjene boje ni na jednom rubu, što je dobro. Štos je jedino da morate malo smoli 'pomoći' iglicom ili čačkalicom da dođe do ruba i onda se ona sama livelira i ne ide dalje od tu.


Balončići su živa muka. Oni su mi definitivno popili najviše živaca. Način na koji ih možete riješti je da smolu uljevate u dva sloja tako da balončić uvik bude na vrhu. Onda ga iglicom skupite i dovedete do ruba i izvadite (osim ako ste imali sreće da vam pukne). Na par videa sam našla caku da se u njega direktno puše kroz slamku.... meni se to i nije pokazalo nešto učinkovitim - od 7 balona na taj način je puknio samo 1. Druga fora je fen (heat gun) - probala sam s fenom za kosu, nije dobro. Probala sam s fenom za skidanje piture - malo bolje, ali ga ne smijete držati preblizu, predaleko nema efekta i tako.... nije baš od neke velike koristi. Taktika s iglicom i guranjem balona na rub mi se pokazala najučinkovitijom.


Na kraju cijele priče, najbolji savjet koji vam mogu dati jest da imate strpljenja jer za rad sa smolom morate ga imati. Ako taj dio savladate, savladat ćete i osnove rada s ovom čudotvornom tekućinom, a mogućnosti kud s njom dalje su nebrojene! Samo vaša mašta je granica :)

Broj komentara: 6:

Drangulije kaže...

Verujem da će ti već sledeći put sve ići mnogo brže.
Samo te prve probe su uvek komplikovane, a ti si to već koliko sam pročitala prošla :D Tako da sada samo možeš da dišeš duboko i uživaš :D

tina.b. kaže...

Da, Biljana, upravo tako :) Naučila sam na teži način, ali sada znam što ne raditi, a to je velika stvar! Samo, sad su mi medaljoni dosadni, ja bi radila veće stvari ;)

Marija kaže...

I ja se kanim raditi sa smolom ali uh, jos se naoruzavam strpljenjem, a tebi zelim uspeh u daljem radu :)

Misty kaže...

E to ljudi ne shvaćaju, koliko mi vremena i pogrešaka utrošimo u to eksperimentiranje pri pravljenju bilo čega :) Nisam još radila s ovom smolom, trenutno sam sva slijepljena mod podge-om i industrijskim ljepilom :D

Suzana kaže...

Imam iskustva u radu sa smolom i ono što nisi spomenula je čišćenje.
Čistiš acetonom kao otapalom a pomagači su od štapića za uši do natapanja vatene kuglice kojom brišeš.

Filippa Glisic kaže...

Balončići - samo upaljač :) Bez puno muke, sve ih uništi začas.